Buka ménu utama

Bandéra Azerbaijan (Basa Azerbaijan: Azərbaycan bayrağı) nyaéta bandéra nasional Azerbaijan. Bandéra ieu miboga susunan triwarna horisontal paul, beureum, jeung héjo, kalawan hiji bulan sabit jeung hiji béntang sagi dalapan bodas di tengahna bagian beureum. Warna paul nandaan warisan Turk nagara,[1] the red stands for progress,[2] sarta warna héjona ngagambarkeun Islam.[3] Warna jeung ukuran resmina ditetepkeun dina 5 Pébruari 1991.[3][4] Saprak éta, bandéra ieu didasarkeun dina Konstitusi sarta disebut 2 kali dina lagu kabangsaan. Dina 17 Nopémber 2009, hiji dékrit présidén ngadéklarasikeun 9 Nopémber salaku Poé Bandéra nasional.[5]

Bandéra Azerbaijan
Flag of Azerbaijan.svg
Informasi Umum
Ngaran nagara Azerbaijan
Proporsi 1:2
Dipaké ti 9 Nopémber 1918
Desain Triwarna horisontal: paul, beureum, jeung héjo, kalawan hiji bulan sabit jeung béntang sagi dalapan bodas di tengah bagian beureum
Pamakéan 111111

Eusi

PamakéanÉdit

 
Bandéra nasional Azerbaijan

Dumasar kana Hukum no. 683 Républik Azerbaijan, kaping 8 Juni 2004 (diamandemén dina 1 Séptémber 2005), bandéra nasional kedahna dikibarkeunnana dumasar sarat-sarat di handap:[6][7]

Lembaga Wangunan Kandaraan
Présidén Azerbaijan  Y  Y
Perdana Mentri Azerbaijan  Y  Y
Juru Carios Majelis Nasional  Y  Y
Kabinét Mentri-Mentri  Y  
Mahkamah Konstitusi Azerbaijan  Y  
Mahkamah Ageung Azerbaijan  Y  
Déwan Yudisial-Légal Azerbaijan  Y  
Otoritas Éksekutif Puseur  Y  Y
Oditur Bank Séntral Azerbaijan  Y  Y
Komisi Pamilihan Umum Puseur Azerbaijan  Y  
Majelis Luhur Nakhchivan  Y  
Kabinét Mentri-Mentri Nakhichevan  Y  
Mahkamah Ageung Nakhchivan  Y  
Otoritas éksekutif lokal Nakhchivan  Y  Y
Komisionér Hak Asasi Manusa  Y  
Députi Juru Carios Majelis Nasional  Y  
Kadutaan di Azerbaijan  Y  
Konsulat di Azerbaijan  Y  
Kapal nu kadaptar dina Tanda Maritim Komérsial    Y
Kapal asing dina wewengkon cai Azerbaijan    Y
Palintasan wates Azerbaijan  Y  

Badéra nasional kedah dikibarkeun dina wangunan-wangunan, pangadilan militér, sarta markas unit militér jeung kapal angkatan laut Angkatan Pakarang Républik Azerbaijan dina situasi-situasi ieu:[6][7]

  1. Nalika poé peré umum
  2. Nalika panyandakan supata militér
  3. Dina panganugrahan unit militér atanapi pangadilan militér
  4. Nalika hiji unit militér atanapi kapal militér ata di wewengkon nagara lian

Tingali ogéÉdit

RujukanÉdit

  1. "Azerbaijan State Symbols". Embassy of Azerbaijan to Canada. Diakses tanggal 6 June 2011. 
  2. Complete Flags of The World, 1997, page 172, Dorling Kindersley
  3. a b "Флаг Азербайджана" (dalam Russian). Geraldika.ru. Diakses tanggal June 6, 2011. 
  4. "Article 23. Azerbaijan State Symbols". The Permanent Mission of Azerbaijan to the United Nations. Diakses tanggal June 6, 2011. 
  5. "Azerbaijan sets National Flag Day". Today.az. Citakan:ISO date/en. http://www.today.az/news/politics/57558.html. Diakses pada November 18, 2009 
  6. a b "National flag of Azerbaijan". CRW Flags. June 17, 1999. Diakses tanggal June 17, 1999. 
  7. a b "The Constitution of the Republic of Azerbaijan". Official website of the President of the Republic of Azerbaijan. 2002. Diakses tanggal 2011-05-28. 

Tumbu kaluarÉdit