Nu ilahar harti tina basa nyaéta sanyawa kimia nu nyerep ion hydronium lamun leyur dina cai. Basa sabalikna (dual) tina asam, nu dimaksudkeun pikeun unsur/sanyawa kimia nu boga pH leuwih ti 7. Kostik nyaéta hiji istilah nu dipaké pikeun basa kuat.

Basa bisa dibagi kana basa kuat jeung lemah. Basa kakuatan gumantung kana kamampuh saperti basa ngaleupaskeun ion OH dina leyuran jeung konsentrasi leyuran saperti basa.

Sababaraha Conto BasaÉdit

Conto basa Aya di
Aluminium hidroksida (AI[OH]3) Deodorants jeung antacids
Kalsium hidroksida (Ca(OH)2) Moyok
Magnésium hidroksida (Mg(OH)2) Antacids
Natrium hidroksida (NaOH) Beberesih saluran pipe
Kalium hidroksida (KOH) Pabrik sabun
Amonium hidroksida (NH4OH) Pangleyur disinféktan

Sipat-sipat BasaÉdit

  1. Caustic
  2. Eta rasa pait
  3. Leueur kawas sabun
  4. Nilai pH leuwih ti 7
  5. Ngarobah warna lakmus beureum ka blue
  6. Bisa ngalirkeun listrik
  7. Neutralize asam
  8. Ngabalukarkeun weathering

Nétralisasi ku asamÉdit

Lamun leyur dina cai, mangka natrium hidroksida nu basa kuat bakal terionisasi kana ion natrium hidroksida jeung ion:

NaOH → Na+ + OH−

dina waktu nu sarua, nu asam hidroklorat dina cai bakal ngabentuk klorida ion jeung hydronium ion:

HCl + H2O → H3O+ + Cl−

Lamun 2 campuran ieu digunakeun salaku hiji, mangka ion H3O+ jeung OH− bakal ngagabung pikeun ngabentuk cai:

H3O+ + OH− → 2 H2O

Lamun jumlah NaOH jeung HCl nu leyur persis sarua, mangka asam jeung basa bakal jadi katuhu ternetralisasi, jadi teu bisa ngan ukur hiji leyuran NaCl (atawa tabel uyah).

Kuat basaÉdit

Hiji basa kuat nyaéta jenis basajan sanyawa nu bisa mendeprotonasi asam pisan lemah dina asam-basa réaksi. Nu paling umum conto kuat basa nu hydroxides tina logam alkali jeung logam basa taneuh saperti NaOH jeung Ca(OH)2.

Di dieu aya daptar kuat tina basa:

  • Kalium hidroksida (KOH)
  • Barium hidroksida (Ba(OH)2)
  • Caesium hidroksida (CsOH)
  • Natrium hidroksida (NaOH)
  • Basa indonesia hidroksida (Sr(OH)2)
  • Kalsium hidroksida (Ca(OH)2)
  • Magnésium hidroksida (Mg(OH)2)
  • Litium hidroksida (LiOH)
  • Rubidium hidroksida (RbOH)

Kation nu tina basa kuat aya di group kahiji jeung kadua dina daptar periodik (alkali jeung basa bumi).

Lemak jeung a pKa leuwih ti 13 anu dianggap pohara lemah, jeung basa konjugasinya nyaeta basa kuat.

Sababaraha basa kuat kawas kalsium hidroksida teu pisan leyur dina cai. Ieu teu masalah – kalsium hidroksida tetep ionized 100% kana ion kalsium jeung ion hidroksida. Kalsium hidroksida masih diitung salaku basa kuat sabab kalsium hidroksida 100% ionised.

Nangtukeun pH kuat basaÉdit

Nu skéma tina metoda nangtukeun pH kuat basa

  • Nangtukeun kadar ion hidroksida.
  • Make Kw pikeun nangtukeun kadar ion hidrogén.
  • Ngarobah konsentrasi ion hidrogén pikeun ngabentuk pH.

ContoÉdit

Pikeun nangtukeun pH 0.500 mol leyuran natrium hidroksida, saprak natrium hidroksida ionik, unggal mol natrium hidroksida pikeun ngahasilkeun jumlah mol tina ion hidroksida sarua dina leyuran.

[OH-] = 0.500 mol dm-3

Ayeuna tiasa make nilai Kw di suhu leyuran. Biasana ngagunakeun 1.00 x 10-14 mol2 dm-6.

[H+] x [OH-] = 1.00 x 10-14

Ieu manglaku lamun cai murni. Ku kituna dicandak nilai konsentrasi ion tina hidroksida, ku kituna:

[H+] x 0.500 = 1.00 x 10-14

Sanggeus ditangtukeun nilai [H+], jeung tuluy dirobah kana pH, bakal dicandak pH 13,7.

Basa lemahÉdit

Lemah basa nyaeta basa leyuran teu robah lengkep kana ion hidroksida dina leyuran.

Amonia mangrupa salah sahiji conto tina hiji basa lemah. Eta sacara jelas pisan amonia teu ngandung ion hidroksida, tapi amonia meta jeung cai pikeun ngahasilkeun ion amonium jeung ion hidroksida.

Tapi, réaksi nyokot tempat téh malik, jeung iraha wae ngeunaan 99% tina amonia tetep salaku amonia molekul. Ngan kira 1% nu ngahasilkeun ion hidroksida.

Di handap ieu conto lemah base:

  • amonia gas (NH3)
  • beusi hidroksida (Fe(OH)2)
  • Hydroksilamine (NH2OH)
  • Aluminium hidroksida (Al(OH)3)
  • Amonia hydroksida (NH4OH)
  • Formaldehida hidroksida (CH3NH3OH
  • Etilamin hidroksida (C2H5NH3OH)