Biométrik nyaéta hiji téhnologi;padika otomatis anu dilarapkeun pikeun maluruh sareng mariksa kaaslian/auténtikasi jalma dumasar kana ciri psikologis sareng paripolah.[1][2] Biometrik ngaidéntifikasi kaaslian hiji jalma ku cara niténan (sapertos sora, sidik/gurat ramo, pola pameunteu sareng sajabana), henteu dumasar kana naon anu dipiboga (sapertos nami pamaké, kecap aksés, konci, kartu plastik, jeung sajabana) dibandingkeun sareng cara vérifikasi idéntifikasi tradisional, biométrik langkung merenah pikeun pangguna, ngirangan pamalsuan, sareng langkung aman, Biométrik ogé parantos janten sobat penting widang kaamanan, sapertos sistem intél dina ngajaga kaamanan hiji nagara.[1]

Conto larapan biométrik: gurat ramo/sidik jari

SajarahÉdit

Asal kecapÉdit

Biométrik (diturunkeun tina basa Yunani biometry, bios anu hartosna hirup sareng metron anu hartosna ngukur) umumna nalungtik ciri biologis anu tiasa diukur.[3] Dina dunya téknologi inpormasi, biometrik aya hubunganana sareng téknologi anu dianggo pikeun ngimeutan waruga sareng paripolah manusa dina mariksa kaaslian/auténtikasi.[3]

MilitérÉdit

Dina sajarahna, téknologi biométrik ngalalanyah dilarapkeun ku otoritas anu aya patula patalina sareng panalingaan (kontrol) aksés militér ogé pikeun ngaidéntifikasi sarta maluruh kajahatan;kriminal.[3]

Modél auténtikasiÉdit

Aya tilu modél auténtikasi anu dianggo pikeun ngamankeun asét organisasi, nyaéta:

  1. Konci pribadi atanapi kartu idéntitas
  2. Password . PIN atanapi kecap konci anu dianggo pikeun aksés kana aset
  3. Biometric, téknologi kaamanan biometrik nyaéta salaku téknologi biometric anu gampil tur paling akurat,

Séktor kaamananÉdit

Naha Biométrik kantun ngagentos kecap akses? Dina waktosna téknologi biometrik ieu bakal janten trend, sanaos kitu kecap aksés moal ditingalkeun sareng masih teu acan tiasa diganti. Malah ayeuna, téknologi biométrik dilarapkeun sareng kecap aksés.[3] Pangguna ngagaduhan id-pangguna sareng kecap aksés salian ti aksés kana alat-alat biométrik. Biometrik mangrupikeun bagian pertahanan anu paling jero, upami panghalang anu mimitina rengat, lapisan salajengna disayagakeun kanggo ngajagaan. Cara ieu disebatna kaamanan 'multi-layered'.[4]


Ciri biologisÉdit

Biométrik ngamangpaatkeun ciri-ciri biologis manusa anu ngawangun idéntitas hiji jalma dumasar kana fitur pameunteu, panon, malah nepika keketegna jajantung. Sadaya ieu tiasa dianggo pikeun nangtoskeun idéntitas hiji jalmi. Niténan pameunteu mangrupikeun métode épéktipikasi biometrik anu épéktip. Sakumaha dikutip tina Decive Security Biometric, dihandap ieu mangrupikeun ciri biologis anu tiasa ngalarapkeun téknologi biometrik:

  1. Sidik jari;gurat ramo; (Fingerprint) Unggal manusa ngagaduhan kode khusus dina wangun gurat anu mandiri dina ramona. Sidik jari seuseueurna dianggo ngalakukeun imaging digital dina ramo manusa. Imaging 3-diménsi langkung saé tibatan gambar. 2-diménsi.[3] Nyaéta ku cara nempatkeun slide atanapi nunjuk ramo dina layar atanapi nganggo mouse anu tiasa maca gambar gurat ramo. Hasil tina gambarna dina wujud data digital anu unik. Kauntungannana nyaéta yén éta moal ngaganggu, kasalahan alit faktor sareng akurasi kakuatan ngukur. Sedengkeun karugianana upami ramo kotor, éta bakal mangaruhan kana kinerja ieu alat. Potong atanapi kaduruk.[3] Teras scanner Sidik Jari bakal tiasa dianggo tanpa pola sidik tilu diménsi teras simpen pikeun mikawanoh pola sidik anu sami.
  2. Raray (pameunteu) cara ngaidéntifikasi dina raray ngagunakeun alat scan panas infra red pikeun ngaidéntifikasi ciri-ciri pameunteu.[3] Dimana rupa unggal manusa béda-béda, kaméra infrared tiasa nangkep wujud émisi panas tina raray hiji jalma. Janten sistemna bakal teu tiasa dianggo upami ngenalkeun rupa batur. Ku nyekén unggal struktur dina raray sapertos halis, jarak antara panon sareng irung sistem ieu tiasa janten alternatif kaamanan ayeuna. [3]
  3. Rétina : Rétina Soca ngagaduhan sipat fisiochogic, ngagaduhan ukuran réaksi akurasi anu béda kana cahaya sareng bakal ngaréaksikeun cahaya alami/cahaya sareng gerak geter pikeun nyegah parobihan gambar. atanapi poko anu ngarahkeunnana. panon métode ieu moal dilarapkeun upami jalmina kaserang katarak.[3] Rétina mangrupikeun lapisan jaringan anu sénsitip cahaya anu aya di tukangeun soca. Rétina fungsina pikeun ngirim pesen visual ngalangkungan saraf optik kana uteuk. Rétina ngandung saraf tina pembuluh cahaya sareng saluran getih, anu paling peka tina retina nyaéta macula anu ngagaduhan ratusan ujung saraf. Teuing tungtung saraf ngabalukarkeun gambar visual seukeut. Rétina ngarobah gambar ieu janten gelombang listrik anu dibawa ku saraf optik kana uteuk.[3] Tayalian iris panon mangrupa jaringan warna anu ngawangun cincin. ngagantung di tukangeun corm sareng payuneun lensa. Iris ngatur jumlah cahaya anu lebet ku cara muka sareng nutup (ngarobih ukuran pupi ogé celah dina lensa kaméra. Upami lingkungan di sabudeureun poék, lampu anu asup bakal langkung, padahal upami lingkungan di sabudeureun caang, lampu anu lebetna kirang. Iris langkung kamungkinan aya dihareupeun panon sedengkeun rétina aya di tukangeun panon. [3]
  4. Tandatangan (tawisan), kujalan ngagunakeun papan khusus sareng pulpén dimana pangguna nyerat tandatangan, ku cara tandatangan, henteu ngabandingkeun bentuk tanda tangan. tapi ngabandingkeun gerakan (arah) sareng tekenan tina kalam nalika nyerat.[3] Sanajan tandatangan bisa ditiron tapi sesah kanggo nyonto cara anu pasti (gerakan dinamis sareng tekenan wirahma) nalika ngadamel tandatangan.
  5. Sora : sora manusa anu unik sareng mandiri, tiasa ngabédakeun antara hiji manusa sareng manusa anu sanés ditingali tina bédana frékuénsi, intonasi sora kusabab henteu aya sora anu persis sami. Aspék anu tiasa dibandingkeun nyaéta dasar sora / sora, sora irung (anu kaluar tina irung), wirahma, tingkat sora, frekuensi sareng durasi.[3] Kauntungannana nyaéta murah sareng henteu ngaganggu, tapi upami hiji jalma gering atanapi aya faktor sanés anu nyababkeun sorana béda sareng sora saméméhna bakal ngaganggu kinerja sistem.
  6. Keystrokes Perkenalan keystrokes parantos dihartikeun ku industri sareng akadémisi salaku prosés ngukur sareng nganiléy wirahma ngetik dina alat digital diantarana: keyboard komputer, telepon sélulér, sareng panel layar sentuh. [3] Pangukuran ngetik log, pangenalan tombol. Nujul kana inpormasi waktos rinci anu ngajelaskeun persis nalika unggal konci dipencet dina alat digital sareng nalika dileupaskeun salaku jinis jalma. [3] Sanaos biometrik condong ngandelkeun sipat fisik sapertos sidik sareng wajah atanapi ciri paripolah, seueur anu nganggap dinamika keystroke an biometric alternatip. Téknologi biometrik mangrupikeun sistem anu ngahubungkeun kabutuhan ieu ku mindahkeun bagian awak manusa salaku jaminan pangakuan. Bagéan awak manusa anu digunakeun kaasup sidik jari dina panon jeung rupa jalma.[3]

Biométrik mangrupikeun téknologi anu dianggo pikeun nunjukkeun kaaslian (auténtikasi) ti jalma anu ngagaduhan aksés kana organisasi. Oténtikasi mangrupikeun konsép anu nunjukkeun yén ngan ukur jalma anu diidinan (oténtik) anu tiasa ngagaduhan aksés kana aset organisasi atanapi hal-hal rahasia anu sanés.

Tipe biometrikÉdit

Karakteristik biometrik (jinis) Jinis biometric umumna dibagi kana dua, biometrik fisiologis kalebet, contona, sidik jari, scan, scan iris, scan rétina, scan wajah, jst. Biométrik paripolah kaasup, contona, tandatangan, sora. keystroke, gait, jsb..[1]

Conto widang dina larapan téhnologi biométrikÉdit

Ayeuna tos seueur séktor, kalebet parusahaan-parusahaan bank, ritel sareng telepon sélulér anu ngarasa kataji kana kauntungan ieu téknologi. Kasadaran sareng panarimaan kana téknologi biometrik parantos ngaronjat kacida gancangna dina sababaraha taun katukang, jutaan pamaké telepon pinter muka konci teleponna ku gurat ramona (sidik jari) atanapi ku panempo wungkul.[2]

Widang séjén kayaning :

  1. Patugas hukum sareng kaamanan umum (pikeun maluruh/ngaidéntifikasi kajahatan)
  2. Militér (maluruh sarta ngaidéntifikasi musuh/balad)
  3. Patugas jaga wates nagara, perjalanan, sareng imigrasi (ngabédakeun mana imigran/panumpang/wisatawan)
  4. Identifikasi sipil (warga / warga / idéntifikasi pamilih)
  5. Juru kaséhatan sareng asuransi (ngaidéntifikasi : pasén/ahli waris/ahli kaséhatan)
  6. Aksés fisik sareng logis (ngaidéntifikasi : nu boga/langganan /pagawé/kontraktor / mitra), jeung sajabana [2]

Paspor biométrikÉdit

Paspor biométrik remen disebut e-paspor, mangrupikeun jinis paspor anu ngagaduhan data biometrik salaku unsur kaamanan paspor. Data biometrik ieu disimpen dina chip anu dipasang dina paspor. Jinis paspor ieu parantos dianggo di sababaraha nagara, kalebet Malaysia, Amérika Serikat, Australia, Inggris, Jepang, Selandia Baru sareng Swédia. Data biometrik anu disimpen dina chip ieu beda-beda unggal nagara, tapi dumasar kana katangtuan atawa standarisasi anu dikaluarkeun ku ICAO.[5]

Dina widang penerbanganÉdit

Dumasar kana standar katangtuan anu dikaluarkeun ku Organisasi Penerbangan Sipil Antarnasional, data biometric anu disarankeun pikeun dianggo nyaéta biometrik tina raray anu gaduh pasporna kalayan biometrik sidik jari salaku pangrojongna. Nanging, dugi ka ayeuna standarisasi anu dikaluarkeun ku ICAO teu acan tiasa disatujuan ku komunitas internasional ku sababaraha alesan. [5]

Kalemahan BiométrikÉdit

Sagigireun kaunggulan sarta ngaronjatna kaamanan, téknologi biométrik masih kénéh nyingareupan sababaraha masalah, ieu aya hubunganana sareng sadaya kakurangan anu aya dina téknologi, kayaning:

  1. Henteu gampang pikeun ngabandingkeun sarta nyaragamkeun unggal téknologi biométrik anu dilarapkeun ku unggal nagara.
  2. Biaya sareng dina palaksanaan sidik jadi unggal jalmi anu béda, sistem pangenal sora, atanapi alat scanning rétina.
  3. Téhnologi Biometrk sesah dilarapkeun, invéstasi anu henteu murah pikeun ngawaragadan rupaning pakakas khusus sareng nyayagikeu programna.

Kaunggulan biometrikÉdit

Auténtikasi biométrik cocog pikeun dilarapkeun dina hiji sistem anu gedé résiko, anumana akibat tina ayana pelanggaranna langkung mahal akibatna kana kalumangsungan sistem.[4] Salaku conto, seueurna jumlah inpormasi ngeunaan konsumén atanapi transaksi artos anu jumlahna ageung.[4]


Kaunggulan biométrik ieu nyaéta:

  1. Hésé pikeun ditiron tur dibobodo sabab nganggo métode husus
  2. Tiasa waé pikeun nyobaan kanggo buktos sidang tina unggal kajadian anu lumangsung, numana ngalangkungan rahasia biométrik tiasa perlu dipikaterang saha anu ngaksés aksés kana organisasi dimana tempatna sareng kumaha
  3. Salaku solusi pikeun lemahna konsép hal anu anjeun terang, nyaéta kamungkinan jalma henteu sanggup nginget kecap akses atanapi PIN pikeun ngalakukeun aksés.[3]


Dicutat tinaÉdit

  1. a b c Purbawati, Jagad A.; Tim Pustaka Al-kautsar (2014). Pemerintah Bayangan dan Big Brother. Jakarta: Pustaka Al-Kautsar. p. 352. ISBN 9786020209357. 
  2. a b c Wanto, Anjar; Muttaqin, Oris Krianto Sulaiman, Ni Luh Wiwik Sri Rahayu Ginantra, Janner Simarmata, Jamaludin, Muhammad Ridwan Lubis, Faried Effendy (2020). Biometrika: Teknologi Identifikasi. Jakarta: Yayasan Kita Menulis. p. 131. ISBN 9786237645504. 
  3. a b c d e f g h i j k l m n o p q Yudho, Yudhanto; Abdul Azis (2019). Pengantar Teknologi Internet of Things (IoT). Jakarta: UNS pers. p. 97. ISBN 9786023973125. 
  4. a b c Sulianta, Feri; - (2014). Teknik Membongkar dan Mengamankan Password. Jakarta: Elex Media Komputindo. p. 159. ISBN 9786020250717. 
  5. a b Ismayanti, Ismayanti; - (2020). Pengantar pariwisata. Jakarta: Grasindo. p. 89. ISBN 9789790810693.