Buka ménu utama

Wikipedia β

Caah déngdéng di walungan Stillaguamish, Amérika Kalér
Jalan ruksak tapak caah déngdéng

Caah déngdéng nyaéta cai nu datang ngadadak ngagulidag gedé kalawan henteu lumangsung lila.[1] Caah déngdéng ilaharna dimimitian ku hujan gedé ti beulah girang, hujan nu ngagebrét ngabalukarkeun cai gedé ngagulidag ka susukan malidkeun naon baé nu kaliwatan.[1] Susukan nu ngadadak pinuh ku cai kapeungpeukan ku runtah nu kabawa palid, lila-lila runtah ngaggunduk di hiji tempat kawas bendungan cai dadakan.[1] Beuki lila cai di susukan beuki pinuh, antukna éta bendungan téh runtag ngagulidagkeun cai gedé naker ka hilir.[1] Ieu cai nu ngagulidag datang ngadadak sok disebut caah déngdéng.[1]

Sababaraha kaayaan tempat nu bisa waé ngarandapan caah déngdéng:

  1. Daérah nu remen ngarandapan hujan gedé
  2. Taneuhna loba batu atawa cadas nu balukarna cai henteu loba suub kana taneuh
  3. Kaliliwatan cai susukan
  4. Tempat nu kungsi ngarandapan caah saméméhna.[2]

Tempat-tempat nu kungsi katarajang caah déngdéng hadéna ulah dicicingan deui, kudu pindah néang tempat séjén nu sakira aman.[3] ku lantaran bisa waé hiji mangsa, éta tempat baris ngarandapan deui caah.[3]

Dicutat tinaÉdit

  1. a b c d e Yulaelawati, Ella (2008). Mencerdasi bencana: banjir, tanah longsor, tsunami, gempa bumi, gunung api, kebakaran. Jakarta: Grasindo. 
  2. Atlas dan Geografi, Tim Editor (2007). Seri Bencana Alam di Indonesia: Banjir dan Tanah Longsor. Jakarta: Erlangga for Kids. 
  3. a b Kurniawan, Lilik (2006). Rapid assessment bencana Indonesia. Jakarta: Diterbitkan atas kerjasama Badan Pengkajian dan Penerapan Teknologi (BPP) [dan] Hanss Seidel Foundation (HSF). 

Tutumbu kaluarÉdit