Buka ménu utama
Lamun gambar bitmap anu RGB smiley di kénca luhur digedéan, katinggal unggal kotak ngagambarkeun hiji piksel.

Gambar bitmap (atawa gambar raster) mangrupa struktur data dina grafik komputer anu ngawakilan susunan piksel warna nu dipintonkeun dina layar monitor , kertas atawa media tampilan lianna. Téhnisna gambar bitmap digambarkeun ku lebar tur jangkungna dina piksel sarta jumlah bit per piksel. Sababaraha format bitmap gambar anu mindeng kapanggih: GIF , JPEG , BMP jeung PNG .

Dina grafik komputer, gambar raster nyaéta struktur data dot matrix, anu ngawakilan kotak grid pixel sacara umum, atawa titik warna, anu bisa ditempo liwat monitor, kertas, atawa media sejenna. Gambar Raster disimpen dina data gambar kalawan format anu rupa-rupa.[1]

hiji bitmap, nu hartina hiji raster bit nu ngan aya hiji,[2] pakait bit-per-bit jeung gambar anu katempo dina layar, biasana dina bentuk hiji format data pikeun neundeun di layar memori vidéo, atawa éta tiasa salaku bitmap nu geus bebas tina panganteur. Raster dicirikeun ku jangkungna sarta lebar hiji gambar dina piksel sarta jumlah bit per piksel (atawa jero warna, anu nangtukeun sabaraha warna anu tiasa digambarkeun).[3]

Industri percetakan jeung prepress terang gambar raster minangka contones ("continuous tones"). lalawanan ti Contones nyaéta "line work", nu biasana nerapkeun grafik vektor dina sistim digital.[4]

Eusi

ÉtimologiÉdit

Kecap "raster" asalna tina kecap Latin "rostrum", nu diturunkeun tina kecap "radere". Dimimitian tina scan raster monitor vidéo tabung sinar katode (CRT), nu ngawarnaan garis gambar tina garis ka baris nganggo pengendalian magnétik nu asalna tina pancaran éléktron.[5] Ku asosiasi, kecap "raster" ogé bisa dipikaharti minangka kisi kotak pixel. Kecap "rastrum" ayeuna dipaké pikeun nujul ka panganteur gambar ka staff musical.

AplikasiÉdit

Visual KomputerÉdit

Lolobana komputer modern boga tampilan bitmap, dimana tiap piksel nu aya dina layar téh langsung patali jeung bit dina mémori. [6] Ngaliwatan scanning piksel anu sederhana, layar panganteur di segarkeun jeung ngawarnaan piksel nurutkeun set bit eta. Prosedur segarkeun, mentingkeun kagancangan kritis, sering di aplikasikeun dina sirkuit kumawula, nu oge sering bagian tina Unit pengolah grafik. Tampilan sareng grafik komputer raster anu kapanggih dina taun 1960-an ku A. Michael Noll di Bell Labs, [7] tapi hak paten aplikasi di 5 Pébruari 1970 dipaliré di Mahkamah Agung taun 1977 alatan isu ngeunaan patensasi software komputer. [8]

Neundeun GambarÉdit

Seseeurna format gambar raster atawa paréasi kompresi nu disimpen salaku gambar komputer, kayaning GIF, JPEG, sarta PNG, kawentar dina World Wide Web.

Tilu dimensional voxel grafik raster anu digunakeun dina kaulinan vidéo sarta ogé dina Imaging médical kayaning MRI scanner.[9]

Sistem Informasi Geografi / Geographic Information System (GIS)Édit

Program-program GIS biasana ngagunakeun raster kanggo ngakode data géografis dina piksel sarta lokasi piksel.

resolusiÉdit

Gambar bitmap mangrupa gambar nu ka iket resolusi ku sabab ngandung jumlah piksel tetep. Gambar kalawan format ieu bakal ngalaman turunna kualitas lamun diageungan ku Jumlah piksel anu ngaleuwihan jumlah piksel aslina, sabab komputer kudu eusian informasi nu leungit. [rujukan?]

Gambar Bitmap luyu digunakeun pikeun gambar poto réalistis, sabab gambar kalawan format ieu ngandung paréasi warna kompleks, sarta bisa némbongkeun gradasi warna nu alus. [rujukan?] Gambar Bitmap bisa dicokot ngagunakeun kaméra digital jeung alat basis bitmap lianna. gedena resolusi gambar bitmap ditangtukeun ku resolusi hiji alat anu nyokot gambar sakumaha ogé kualitas sumber data nu dicokot.[10]

Gambar raster mangrupa resolusi dependan, nu hartina moal bisa naekkeun skala gambar bari teu ngurangan kualitas gambar. Ieu béda ti kamampuhan grafik vektor nu bisa kalayan gampang naekkeun skala gambar kalawan kamampuan panganteur nu merender grafik eta. gambar Raster biasa dipaké pikeun fotografi tur poto Gambar réalistis, bari grafik vektor mindeng dipaké pikeun typeset atawa desain grafis. tampilan komputer layar modérn ilaharna boga tampilan 72 ka 130 piksel per inci (PPI), sarta sababaraha printer modérn bisa ngunggulan 2400 titik-titik per inci (DPI) atawa leuwih; nangtukeun resolusi gambar nu luyu pikeun resolusi printer ilaharna boga kasusah sorangan, sabab hasil print téh biasana gaduh tingkat jéntré nu leuwih luhur tibatan naon anu katempo ku pamaké dina layar monitor. Khususna dina sababaraha hal, proses warna print 4 (CMYK) gawéna kacida alusna pikeun resolusi 150 nepi ka 300 PPI.

tapi, keur téhnologi percetakan nu ngalakukeun proses mixing warna nganggo dithering (halftone) daripada ngajalankeun overprinting (sacara virtual, sadaya inkjet na jeung laser printer di imah jeung kantor), printer DPI jeung gambar PPI ngabogaan harti béda, sarta ieu bisa ngakibatkeun salah harti. ku sabab, ngaliwatan prosés dithering, printer nu ngawangun hiji piksel gambar ti sababaraha titik-titik dina printer nambahan jero warna, setélan panyitak DPI kudu diatur leuwih luhur ti PPI nu dihoyongkeun kanggo mastikeun kajeroan warna nu dihoyongkeun bisa kacapai tanpa ngorbankeun resolusi gambar. nyaéta. Ku kituna, print gambar dina 250 PPI bisa jadi butuh printer setélan 1200 DPI.[11]

Redaktur Gambar RasterÉdit

Redaktur gambar raster, kayaning Painter, Photoshop, Paint, NET, MS Paint Jeung GIMP, fungsi ku ngédit piksel, teu kawas pangropéa gambar vektor, kayaning xfig, CorelDRAW, Adobe Illustrator atanapi Inkscape, anu gawéna dumasar ngédit garis sarta wangun (vektor). Nalika hiji gambar di render dina gambar raster, gambar éta nu diwangun ku jutaan piksel. Gemblengna, redaktur gambar raster gawéna dumasar manipulasi tiap piksel sacara individual. lolobana redaktur gambar basis piksel pikeun digawe sareng modél warna RGB, tapi sababaraha modél ngawenangkeun dipakéna warna séjén kayaning modél warna CMYK.

rujukanÉdit

  1. "Raster Graphics - Scratch Wiki". wiki.scratch.mit.edu. Diakses tanggal 2017-01-23. 
  2. James D. Foley (1995). Grafik komputer: Prinsip na Praktek. Addison-Wesley Profesional. p. 13. ISBN 0-201-84840-6 . "The bitmap istilah, mastikeun diomongkeun, lumaku ngan pikeun sistem bilevel 1-bit-per-piksel; pikeun sistim sababaraha-bit-per-piksel, urang nganggo pixmap istilah leuwih umum (pondok pikeun peta piksel)."
  3. "Bitmap Kelas" . Msdn.microsoft.com. Disalin November 2014 30.
  4. Google.nl. Disalin November 2014 30.
  5. Bach, Michael; Meigen, Thomas; Strasburger, Hans (1997-01-01). "Raster-scan cathode-ray tubes for vision research-limits of resolution in space, time and intensity, and some solutions". Spatial Vision 10 (4): 403–414. doi:10.1163/156856897X00311. ISSN 1568-5683. http://booksandjournals.brillonline.com/content/journals/10.1163/156856897x00311. 
  6. "FOLDOC - Computing Dictionary". foldoc.org. Diakses tanggal 2017-01-23. 
  7. Noll, A. Michael (1971-03-01). "Scanned-display Computer Graphics". Commun. ACM 14 (3): 143–150. doi:10.1145/362566.362567. ISSN 0001-0782. http://doi.acm.org/10.1145/362566.362567. 
  8. "Patents". noll.uscannenberg.org. Diakses tanggal 2017-01-23. 
  9. "CHAPTER-1". www.cis.rit.edu. Diakses tanggal 2017-01-23. 
  10. Jayaraman (2011). Digital Processing Gambar. Tata McGraw-Hill Atikan. Q19. ISBN 0-07-014479-6
  11. "Color Printer Resolution". www.scantips.com. Diakses tanggal 2017-01-23.