Garéja-Garéja Katolik Wétan

Garéja-Garéja Katolik Wétan atawa Gareja-Gareja Katolik Oriéntal (Citakan:Lang-lat) atawa Garéja-Garéja Katolik Ritus Wétan anu kungsi disebut Gareja-Gareja Uniat[lower-alpha 1] nyaéta dua puluh tilu Garéja partikular Kristen Wétan sui iuris dina pasakutuan sampurna kalawan Sri Paus di Roma, minangka bagian ti Garéja Katolik sadunya. Dina pingpinan batrik-batrik, uskup-uskup métropolit, jeung uskup-uskup agung utama, pamaréntahan Garéja-Garéja Katolik Wétan diayakeun miturut kana Kitab Kanon Garéja-Garéja Wétan. Salian ti éta, unggal Garéja Katolik Wétan mibanda kanon-kanon jeung hukum-hukumna sorangan, tur dirojong pikeun ngamumulé tradisina séwang-séwangan. Nurutkeun kana data Annuario Pontificio (buku rujukan taunan Garéja Katolik), sakumna umat Garéja-Garéja Katolik Wétan jumlahna kurang leuwih 16 yuta urang atawa 1,5% ti jumlah sakabéh umat Katolik, perséntase saleuwihna kaadeg ku 1,2miliar leuwih umat Garéja Latin (Garéja Kulon).

CatetanÉdit

  1. Ku sabab konotasina goréng, istilah ieu dianggap kurang sopan pikeun dipaké. Salian ti éta, teu kabéh Garéja Katolik Wétan téh pecahan ti Garéja séjén.

RujukanÉdit

Bacaan satuluynaÉdit

Tutumbu kaluarÉdit