Béda révisi "Radiasi éléktromagnétik"

m
taya kamandang éditan
m
m
Lamun ditingali tina arah rambatan gelombang éléktromagnétik, médan listrik mungkin bulak-balik naék jeung turun, samentara médan magnét ngayun bulak-balik ka katuhu jeung ka kénca; tapi gambar éta bisa diputer sahingga médan listrik bulak-balik ka katuhu jeung ka kenca samentara médan magnét bulak-balik turun jeung naék. Kasambarangan ''oriéntasi'' ditingali ti arah rambatan disebut [[polarisasi]].
 
Radiasi éléktromagnétik digolongkeun dumasar kana [[Gelombang#Périoda jeung frékuénsi|frékuénsi]] gelombangna. Macem-mecem gelombang, lamun diantaykeun ti mimiti frékuénsi laun nepi ka frékuénsi gancang, kaasup diantarana: [[gelombang radio]], [[gelombang mikro]], [[radiasi térahertz]], radiasi [[radiasi infra beureuminfrabeureum]], [[cahaya katémbong]], [[Ultraviolét|radiasi ultraviolét]], [[sinar-X]] sarta [[sinar gamma]] baris ngahasilkeun spéktrum anu disebut spéktrum éléktromagnétik.
 
Radiasi ÉM mawa [[énergi]] jeung [[moméntum]], anu bisa dipisahkeun mangsa radiasi kasebut ''interaksi'' jeung zat atawa [[materi]].
{{main|cahaya}}
 
Gelombang ÉM dina panjang gelombang antara kira-kira 400 [[nanométer|nm]] jeung 700 nm katangkep ku [[panon]] [[manusa]] sarta karasa sabagé [[cahaya katémbong|cahaya]] nu katénjo. Panjang gelombang lianna, husuna anu deukeut ka gelombang beureum infra[[infrabeureum]] (nu leuwih panjang ti 700 nm) jeung ultraviolét (nu leuwih pondok to 400 nm) ogé kadang-kadang disebut sabagé cahaya.
 
[[Serat optik]] ngarambatkeun cahaya anu bisa ditumpangan data sora atawa gambar. Prosésna sarupa jeung anu digunakeun dina ngarambatkeun gelombang radio.
3.120

éditan