E=mc²: Béda antarrépisi

141 bita dipupus ,  13 tahun yang lalu
m
[[Albert Einstein]] nurunkeun [[rumus]] ieu dumasar kana pengimeutan manéhna dina taun [[1905]] kana lampah [[obyék]] anu usik kalawan [[laju]] nu ngadeukeutan laju cahaya. Kacindekan kawéntar anu dijieun hasil tina pangameutan ieu téh yén massa hiji [[barang]] sabenerna nyaéta hiji [[ukuran]] tina [[kandungan énergi]] barang kasebut. Sabalikna, persamaan anu dimaksud nandakeun yén kabéh énergi anu aya dina [[sistem katutup]] mangaruhan massa cicing dina [[sistem]] éta.
 
Nurutkeun persamaan ieu, jumlah [[énergi maksimum]] anu "bisa dibeunangkeun" tina hiji obyék pikeun ngalakonan [[gawé aktipaktif]] nyaéta massa obyék dikalikeun kuadrat tina laju cahaya.
::<math>\,
Énergi = massa (laju cahaya dina rohangan hapa)^2.\,
</math>
 
Nurutkeun persamaan ieu, jumlah [[énergi maksimum]] anu "bisa dibeunangkeun" tina hiji obyék pikeun ngalakonan [[gawé aktip]] nyaéta massa obyék dikalikeun kuadrat tina laju cahaya.
 
Rumus ieu ogé dipaké pikeun ngukur badagna énergi anu dihasilkeun dina [[réaksi nuklir]]. Parobahan massa [[isotop]] saméméh sarta saenggeus réaksi nuklir diitung. Di mana jumlah massa anu leungit saenggeus réaksi nuklir (''Δm'') dikalikeun jeung kuadrat laju cahaya, hasilna sarua jeung [[énergi]] anu dileupaskeun dina réaksi nuklir kasebut.
 
:<math>n^1_0 + X_n^A \rightarrow Y_n^B + Énergi(\Delta m)</math>
 
==Tempo ogé==
3.120

éditan