Béda révisi "Ernst Mach"

19 bita ditambahkeun ,  9 tahun yang lalu
m
r2.7.3) (bot Nambih: is:Ernst Mach; kosmetik perubahan
m (r2.7.1) (bot Nambih: be:Эрнст Мах)
m (r2.7.3) (bot Nambih: is:Ernst Mach; kosmetik perubahan)
[[gambarGambar:Mach, Ernst (1905).jpg|thumb|Ernst Mach]]
 
'''Ernst Mach''' lahir tanggal [[18 Fébruari]] [[1838]] di Chrlitz-Tura ,Moravia Karajaan [[Austria]]. Tilar tanggal [[19 Fébruari]] [[1916]] di Haar, [[Jerman]].<ref name="thinkquest">{{en}}[http://library.thinkquest.org/18033/mach2.html Mach2] (diakses tanggal 10 November 2011)</ref>
 
Anjeunna nyaéta sauwan fisikawan jeung filsuf Austria anu nyambungkeun prinsip penting ngeunaan optic, mékanika, jeung dinamika gelombang jeung anu ngarojog sawangan yén [[élmu pangaweruh]] téh nyaéta hiji organisasi konséptual tina data pangalaman sénsori atawa observasi.<ref name="thinkquest"/>
Dina widang [[psikologi]] anjeunna diajar ngeunaan hubungan sénsasi (rasa) kana pangaruh stimulant éksternal.<ref name="stanford">{{en}}[http://plato.stanford.edu/entries/ernst-mach/ Ernst Mach] (diakses tangal 10 November 2011)</ref> Ruang, waktu, warna, sora, mangrupa unsure fisik, anu kiwari ogé dipaluruh ku para ahli psikologi jeung dipiharti minangka hal-hal anu teu ngan saukur ti dunya luar fisik tapi ogé anasir-anasir tina pangalaman batin urang.<ref name="stanford"/> Mach pohara kainspirasi ku [[Gustav Fechner]].<ref name="stanford"/> Psikolog kiwari nganggap anjeunna minangka nu ngadegkeun téori Gestalt sarta panimu pikeun ngahambat [[saraf]].<ref name="stanford"/> Sanajan dina dua abad ka dua puluh anjeunna leuwih kawentar minangka filsuf salila pangaruhna kana [[fisika]] jeung [[falsafah]]] fisika, nyaéta psikologi anu mangrupa kakuatan pangrojong utama di satukangeun falsafah [[élmu pangaweruh]].<ref name="stanford"/>
 
== Sumber ==
{{reflist}}
{{pondok}}
 
[[kategoriKategori:élmuwanÉlmuwan]]
 
[[an:Ernst Mach]]
[[hu:Ernst Mach]]
[[id:Ernst Mach]]
[[is:Ernst Mach]]
[[it:Ernst Mach]]
[[ja:エルンスト・マッハ]]
17.474

éditan