Béda révisi "Huma"

1 bita dipupus ,  9 tahun yang lalu
m
r2.7.3) (Robot: Mengubah tt:Кыр (авыл хуҗалыгында) menjadi tt:Кыр (авыл хуҗалыгы); kosmetik perubahan
m (r2.7.3) (bot Nambih: zh:旱田)
m (r2.7.3) (Robot: Mengubah tt:Кыр (авыл хуҗалыгында) menjadi tt:Кыр (авыл хуҗалыгы); kosmetik perubahan)
Ieu némbongkeun yén ngahuma, moro, jeung nyadap nya éta jenis-jenis [[pakasaban]] sarta jadi kabiasaan masarakat [[Sunda]] dina jaman baheula<ref name="sumber2">{{id}}[http://www.scribd.com/doc/39753617/25209018-Sofia-Chaeriyah-Ngahuma-Bercocok-Tanam-Dalam-Kearifan-Lokal-Masyarakat-Sunda=Ngahuma masarakat sunda ] (diaksés tanggal 20 Oktober 2011)</ref>
 
== Masalah Ngahuma ==
Lamun jumlah masarakatna saeutik, loba lahan nu can dimangpaatkeun,jadi tradisi ngahuma salaku [[pakasaban]] [[urang Sunda]] nu loba dilakonan.<ref name="sumber3">{{id}}[http://www.anneahira.com/mata-pencaharian-suku-sunda.htm=id mata pencaharian suku sunda] (diaksés tanggal 20 Oktober 2011)</ref>
Unggal geus panén di huma patani nyieun lahan anyar atawa ngagarap taneuh huma nu séjén nu geus balik deui ka asal, tapi kaayaan geus robah.<ref name="sumber3">{{id}}[http://www.anneahira.com/mata-pencaharian-suku-sunda.htm=id mata pencaharian suku sunda] (diaksés tanggal 20 Oktober 2011)</ref>
Ngabukbak leuweung, muka taneuh garapan nu jadi ancaman lingkungan, sabab haseup nu ngebul jadi polusi pikeun masarakat nepi ka nagara tatangga. <ref name="sumber3">{{id}}[http://www.anneahira.com/mata-pencaharian-suku-sunda.htm=id mata pencaharian suku sunda] (diaksés tanggal 20 Oktober 2011)</ref>
 
== Prak-prakan Ngahuma ==
[[Gambar:Reisfelder Kambodscha Angkor2001.jpg|tumb|300px|left|lahan ngahuma]]
Sacara umum, kagiatan ngahuma bisa dikelompokeun jadi 5 tahap, anu dina saban tahapannya sok dibiruyungan jeung upacara selamatan ambéh usaha [[tatanén]] teu nyanghareupan bangbalu atawa keuna ku hama.<ref name="sumber3">{{id}}[http://www.anneahira.com/mata-pencaharian-suku-sunda.htm=id mata pencaharian suku sunda] (diaksés tanggal 20 Oktober 2011)</ref>
'''Reuma''' nya éta taneuh huma anu diingkeun sawatara lila sarta geus diwuwuhan jiga leuweung, sedengkeun huma anu geus jadi deui leuweung anu pinuh kalayan prosés melak tatangkalan disebut '''leuweung'''.<ref name="sumber3">{{id}}[http://www.anneahira.com/mata-pencaharian-suku-sunda.htm=id mata pencaharian suku sunda] (diaksés tanggal 20 Oktober 2011)</ref>
 
== Rujukan ==
{{reflist}}
 
{{pondok}}
 
 
[[Kategori:Pakasaban masarakat sunda]]
[[sv:Åker]]
[[ta:வயல்]]
[[tt:Кыр (авыл хуҗалыгындахуҗалыгы)]]
[[yi:פעלד]]
[[zh:旱田]]
17.474

éditan