Béda révisi "Tinju"

42 bita dipupus ,  8 tahun yang lalu
m
r2.7.3) (Robot: Mengubah tg:Бокс menjadi tg:Муштзанӣ; kosmetik perubahan
m (r2.7.2+) (bot Nambih: os:Бокс)
m (r2.7.3) (Robot: Mengubah tg:Бокс menjadi tg:Муштзанӣ; kosmetik perubahan)
[[Gambar:Ouch-boxing-footwork.jpg|thumb|150px|right|[[Tinju]]]]
 
'''Tinju''' nya éta jenis [[olahraga]] nu dipaénkeun ku dua pamilon nu sarua beuratna kalayan maké tinjuan di seri hiji, biasana nepi ka tilu menit nu biasa disebut [[ronde]]. <ref name="Olahraga"> [http://www.koni.or.id/index.php/section/sports/sportid/BX Olahraga] (Diakses tanggal 19 November 2011) </ref> Dina divisi Olimpiade jeung profesional, pamilon (disebut petinju) ngajauhan bogem lawan samentara manéhna nyoba ninju lawanna. <ref name="Tinju"> [http://id.shvoong.com/internet-and-technologies/sport/2230083-pengertian-tinju/ Tinju] (Diakses tanggal 19 November 2011) </ref> Nilai bakal dibéré nalika bisa ngabogem lawanna di bagian hareup atawa dina cangkéngna, komo lamun di bagian hulu mah bakal dibéré nilai gédé.<ref name="Tinju"> </ref> Petinju nu meunang nilai panggedéna sanggeus [[ronde]] nu ditangtukeun bisa jadi pemenang.<ref name="Tinju"> </ref> Kemenangan ogé bisa dihontal nalika lawan bisa diéléhkeun (atawa KO) jeung teu bisa hudang deui salila sapuluh menit, atawa lamun lawan cedera di tengah-tengah pasanggiri. <ref name="Tinju"> </ref>
 
== Sajarah ==
 
[[Olahraga]] [[tinju]] mimiti dipikawanoh di [[Afrika Utara]] taun [[4000 SM]] sedengkeun di [[Mediterania]] taun [[1500]] SM. <ref name="Tinju"> </ref> [[Raja Thesus]], saurang raja [[Yunani Kuno]] nu maréntah nalika taun [[900]] SM nyebutkeun yén manéhna resep nempo lalaki nu [[diuk]] pahareup-hareup sarta patinju-tinju nepi ka diantarana aya nu paéh. <ref name="Tinju"> </ref> Nalika ngalawan, maranéhanana ngeupeulkeun leungeun maké sarung leungeun. <ref name="Tinju"> </ref> [[Olahraga]] [[tinju]] ditarima di olahraga Olimpiade (Yunani Kuno nyebutna Pygme / Pygmachia) taun [[688]] SM, para pamilon dilatih maké kantong tinju (disebut [[korykos]]). <ref name="Tinju"> </ref> Di [[Roma kuno]], petinju biasana penjahat jeung budak. <ref name="Tinju"> </ref> Ahirna, [[tinju]] kasohor nepi ka bangsawan, tapi tindakan ieu dilarang ku [[Raja Augustus]], taun [[500]], olahraga ieu dilarang ku [[Theodoric]]. <ref name="Tinju"> </ref>
 
{{Pondok}}
 
== Rujukan ==
{{Reflist}}
 
[[ta:குத்துச்சண்டை]]
[[te:ముష్టి యుద్ధం]]
[[tg:БоксМуштзанӣ]]
[[th:มวยสากล]]
[[tl:Suntukan]]
17.467

éditan