Kareseban: Béda antarrépisi

2 bita ditambahkeun ,  8 tahun yang lalu
clean up, replaced: {{main| → {{utama| (3) using AWB
m (Bot: Migrating 65 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q12171 (translate me))
(clean up, replaced: {{main| → {{utama| (3) using AWB)
[[Image:MenstrualCycle.png|thumb|300px|right|Siklus kareseban]]
'''Kareseban''' mangrupakeun kaayaan [[fisiologi]]s normal [[bikang|awéwé]] {{ref|typical}} dina siklus kareseban nu lumangsung sababaraha poé (ilaharna mah 3-5 poé) nu patali jeung kasuburan/fértilitas réproduktifna, ditandaan ku kaluarna getih (''eumenorrhea'', 10-18 ml, rata-rata 35 ml [http://www.med.monash.edu.au/ob-gyn/research/menorr/]); para wanoja sabagian bisa ngawaskeun kaluarna jaringan [[éndométrium]] pacampur getih nu kaluar nalika kareseban. Getih nu kaluar ieu teu ngagumpal kusabab éndométrium ngaluarkeun [[énzim]] nu disebut [[plasmin]].
 
Kusabab kaleungitan getih nalika kareseban, wanoja butuh asupan [[beusi|zat beusi]] dina katuanganana leuwih loba batan [[jalu|lalaki]] sangkan teu ngalaman [[defisiénsi beusi]]. Nalika kareseban, aya ogé nu sok ngalaman keram (katelah [[dysmenorrhea]]).
 
Artikel ieu museur kana siklus kareseban nu lumangsung di [[manusa]].
 
== Sari ==
Nu bener-bener ngalaman siklus kareseban mah ukur manusa jeung [[kera gedé]], [[mamalia]] [[bali (anatomi)|plaséntal]] lianna mah lolobana ukur ngalaman [[éstrus]]. Siklus kareseban diatur ku sistim [[hormon]] [[baranahan|réproduksi]] nu diperlukeun pikeun [[baranahan]], sacara umum lumangsung bulanan ti saprak [[pubertas]] nepi ka [[ménopause]].
 
Dina awal siklus kareseban, wanoja nu geus sawawa sacara séksual ngaleupaskeun hiji [[ovum]] (atawa, kadang-kadang, dua, nu bisa ngahasilkeun [[kembar]] [[zigot|dizigotik]] atawa non-idéntik) nalika [[ovulasi]]. Sanggeus ovulasi, lapisan éndométrium [[rahim]] robah pikeun nyiapkeun kamungkinan [[implantasi]] ovum nu geus dibuahan pikeun ngamimitian [[reuneuh|kakandungan]]. Mun teu aya fértilisasi sarta teu reuneuh, rahim ngaleupaskeun lapisan éndométrium pikeun nyiapkeun siklus salajengna. Prosés ngaleupaskeun lapisan éndométrium ieu nu disebut '''kareseban''', kaluarna éndométrium jeung [[getih]] ngaliwatan [[heunceut]]. Najan sacara umum dianggap getih, kandunganana mah béda ti [[getih véna]].
 
==Hidden ovulation==
{{mainutama|concealed ovulation}}
 
Unlike almost all other species, the external physical changes of a human female near ovulation are very subtle. A woman may sense her own ovulation while it may remain indiscernible to others; this is considered to have [[sociobiology|sociobiological]] significance. In contrast, other species often signal receptivity through heat. The great apes are the only other mammals to have hidden ovulation.
 
==Abnormalitas siklus==
{{mainutama|Kalainan kareseban}}
<!--
===Frequency===
 
==The birth control pill==
{{mainutama|Birth control pill}}
 
Estrogens and progesterone-like hormones make up the main active ingredients of [[birth control pill]]s. Typically they tend to mimic a menstrual cycle in appearance, but to suppress the critical event of the ovulatory cycle, namely ovulation. Normally, a woman takes hormone pills for 21 days, followed by 7 days of non-functional [[placebo]] sugar pills or no pills at all; then the cycle starts again. During the 7 placebo days, a ''withdrawal bleeding'' occurs; this differs from ordinary menstruation, and skipping the placebos and continuing with the next batch of hormone pills may suppress it. (Two main versions of the pill exist: ''monophasic'' and ''triphasic''. With triphasic pills, skipping of the placebos and continuing with the next month's dose can make a woman more likely to experience spotting or breakthrough bleeding.) In 2003 the United States [[Food and Drug Administration]] (FDA) approved low-dose monophasic birth control pills which induce withdrawal bleedings only every 3 months.
 
{{biologi-pondok}}
 
[[Kategori:Ginékologi]]
 
1.315

éditan