Béda révisi "Gelombang éléktromagnétik"

18 bita ditambahkeun ,  6 tahun yang lalu
clean up, replaced: {{main| → {{utama| (2) using AWB
m (Bot: Migrating 1 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q11386 (translate me))
(clean up, replaced: {{main| → {{utama| (2) using AWB)
dimana ''v'' nyaéta laju gelombang (''[[laju cahaya|c]]'' dina jero rohangan hapa, atawa kurang ti c lamun dina jero médiyeum lianna), ''f'' nyaéta frékuénsi sarta λ nyaéta panjang gelombang. Mangsa gelombang meuntasan wates-wates antara médiyeum anu béda, laju cahayana robah tapi frékuénsina tetap konstan.
 
[[Interférensi]] nyaéta superposisi (tumpang tindih) antara dua atawa leuwih gelombang anu ngahasilekun hiji pola gelombang anu anyar.
 
Énergi gelombang éléktromagnétik témpo-témpo disebut [[énergi radiasi]].
=== Laju rambatan ===
{{tarjamahkeun|Inggris}}
Any electric charge which accelerates, or any changing magnetic field, produces electromagnetic radiation. Electromagnetic information about the charge travels at the speed of light. Accurate treatment thus incorporates a concept known as [[retarded time]] (as opposed to advanced time, which is unphysical in light of [[causality]]), which adds to the expressions for the electrodynamic [[electric field]] and [[magnetic field]]. These extra terms are responsible for electromagnetic radiation. When any wire (or other conducting object such as an [[antenna (electronics)|antenna]]) conducts [[alternating current]], electromagnetic radiation is propagated at the same frequency as the electric current. Depending on the circumstances, it may behave as a [[wave]] or as [[photon|particles]]. As a wave, it is characterized by a velocity (the [[speed of light]]), [[wavelength]], and [[frequency]]. When considered as particles, they are known as [[photon]]s, and each has an energy related to the frequency of the wave given by [[Max Planck|Planck's]] relation ''E = hν'', where ''E'' is the energy of the photon, ''h'' = 6.626 × 10<sup>-34−34</sup> J·s is [[Planck's constant]], and ''ν'' is the frequency of the wave.
 
One rule is always obeyed regardless of the circumstances: EM radiation in a vacuum always travels at the [[speed of light]], ''relative to the observer'', regardless of the observer's velocity. (This observation led to [[Albert Einstein]]'s development of the theory of [[special relativity]].)
 
=== Cahaya ===
{{mainutama|cahaya}}
 
Gelombang ÉM dina panjang gelombang antara kira-kira 400 [[nanométer|nm]] jeung 700 &nbsp;nm katangkep ku [[mata]] [[manusa]] sarta karasa sabagé [[cahaya]] nu katémbong. Panjang gelombang lianna, husuna anu deukeut ka gelombang beureum infra (nu leuwih panjang ti 700 &nbsp;nm) jeung ultraviolét (nu leuwih pondok to 400 &nbsp;nm) ogé kadang-kadang disebut sabagé cahaya.
 
[[Serat optik]] ngarambatkeun cahaya anu bisa ditumpangan data sora atawa gambar. Prosésna sarupa jeung anu digunakeun dina ngarambatkeun gelombang radio.
 
=== Gelombang radio ===
{{mainutama|frékuénsi radio}}
 
Gelombang radio bisa dimangfaatkeun pikeun mawa informasi kucara ngarobah-robah [[amplitudo]], [[frékuénsi]] jeung [[fase]] dina sahiji [[pita frékuénsi]].
1.315

éditan