Buka ménu utama

Parobahan

56 bita ditambahkeun ,  4 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
[[Gambar:Maracaibo cumulonembo.jpg|thumb|Maracaibo]]
[[Gambar:ValenciaVenezuela.jpg|thumb|Valencia]]
'''Vénézuéla''' ({{IPA-es|be̞ne̞ˈswe̞la|lang}}), resmina disebut '''Républik Bolivar Vénézuéla''' ([[Basa Spanyol]]: ''República Bolivariana de Venezuela''), nyaéta hiji nagara [[tropis]] di bagian kalér buana [[Amérika Kidul]].{{fact}} Nagara ieu wawatesan jeung [[Kolombia]] di kulon, [[Guyana]] di wétan, sarta [[Brasil]] di kidul.{{fact}} Vénézuéla baheulana [[Panjajahan Spanyol di Amérika|dijajah ku Spanyol]] dina taun [[1522]], ngéléhan pambarotakan ti [[urang pribumi Vénézuéla|urang pribumi]].{{fact}} Nagara ieu jadi jajahan Spanyol di Amérika nu kahiji nu merdika ([[Républik Kahiji Vénézuéla|dina 1811]]), tapi teu ngadegkeun kamerdikaan kalawan aman nepi ka [[1821]] (awalna salaku hiji departemén ti républik féderal [[Gran Colombia]], miboga kamerdikaan pinuh dina 1830).{{fact}} Vénézuéla mangrupa hiji [[républik]] [[féderasi|féderal]] [[sistim présidénsial|présidénsial]] nu ngawengku [[Nagara bagian di Vénézuéla|23 nagara bagian]], [[Distrik Ibu Kota Vénézuéla|Distrik Ibu Kota]] (ngawengku [[Caracas]]), sarta [[Depéndensi Féderal Vénézuéla|Depéndensi Féderal]] (ngawengku pulo-pulo leupas basisir Vénézuéla).{{fact}}
 
== Babagian ==
{{utama|Nagara bagian di Vénézuéla|Région di Vénézuéla}}
Vénézuéla dibagi kana 23 nagara bagian (''estados''), 1 [[Distrik Ibu Kota Vénézuéla|distrik ibu kota]] (''distrito capital'') nu ngarujuk ka kota Caracas, sarta [[Depéndensi Féderal Vénézuéla|Depéndensi Féderal]] (''Dependencias Federales'', hiji wewengkon husus).{{fact}} Vénézuéla leuwih jauhna dibagi kana 335 [[kotamadya]] (''municipios''); nu mana dibagi ka [[kagaréjaan]] (''parroquias''). Nagara-nagara bagianna dikumpulkeun ka 9 région administratif (''regiones administrativas''), nu ngadeg taun [[1969]] dumasar dékrét présidén.{{fact}}
 
{{Venezuelan subdivisions}}