Béda révisi "Tai hiang"

19 bita dipupus ,  5 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
m (Bot: Migrating 44 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q184197 (translate me))
[[Gambar:Removing rust with sand.jpg|thumb|250px|[[Panday]] ngaleungitkeun tai hiang ku cara ngawurkeun keusik saméméh ngelas]]
 
'''Tai hiang''' mangrupakeunmangrupa zat nu kabentuk nalika sanyawaansanyawa [[beusi]] tai hiangan (korosi) alatan ayana [[oksigén]] jeung [[cai]]. Tai hiang téh mangrupakeunmangrupa campuran [[oksida beusi]] jeung [[hidroksida]].
 
Di alam, beusi téh aya dina bentuk bijih [[hématit]] salaku [[oksida beusi]]; nya kitu ogé logam [[beusi]] nu condong balik deui kana bentuk nu sarupa nalika aya udara ([[hidrogén]], [[oksigén]], [[nitrogén]], jsb.) jeung cai. Tai hiang téh mangrupakeunmangrupa produk réaksi [[rédoks|oksidasi]] logam beusi kana bentuk anu sacara énérgétik leuwih dipisuka.
 
Prosés tai hiangan dibagi kana tilu hambalan: (1) kabentukna ion beusi (II) tina logamna, (2) kabentukna ion [[hidroksida]], jeung (3) réaksi éta dua zat ditambahan ku oksigén nu ngahasilkeun tai hiang.
 
[[Beusi]] mangrupakeunmangrupa komponén utama [[waja]], sahingga korosi waja mindeng kapanggih, sabab kiwari mah beusina sok dipaké dina bentuk aloy.
 
Dina beungeut logamna, [[beusi]] [[oksidasi|dioksidasi]] jadi beusi (II):
:4e<sup>−</sup> + O<sub>2</sub> + 2H<sub>2</sub>O → 4OH<sup>−</sup>
 
Ion hidroksida lajengtuluy paadu jeung ion beusi (II) jeung oksigén lianna sahingga jadi oksida beusi. Bentuk umumna mah
 
:Fe<sup>2+</sup> + 2OH<sup>−</sup> → Fe(OH)<sub>2</sub>
8.434

éditan