Béda révisi "Batuk"

Taya parobahan ukuran ,  4 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: nya éta → nyaéta (2) using AWB
m (Bot: Migrating 67 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q35805 (translate me))
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: nya éta → nyaéta (2) using AWB)
[[Gambar:Pertussis.jpg|thumb|Budak keur batuk]]
'''Batuk''' lain panyakit tapi mangrupa mékanisme katahana awak di [[saluran pernapasan]] jeung mangrupa gejala salah sahiji [[panyakit]] atawa [[reaksi]] awak nalika [[iritasi]] di [[tikoro]] ku sabab ayana [[lendir]], [[kadaharan]], [[kebul]], [[haseup]] jeung sajabana.<ref name="batuk1"> [http://www.anneahira.com/macam-macam-batuk.htm Mengenal macam-macam batuk] (Dicutat tanggal 20 November 2011) </ref> Lumangsungna batuk alatan ayana benda asing anu ngarangsang selaput lendir di tikoro atawa cabang batang tikoro.<ref name="batuk"/> Benda asing kasebut di kaluarkeun ku awak ngaliwatan batuk.<ref name="batuk"/> Bisa mangrupa kebul, alérgi jeung kuman anu nyabakeun batuk.<ref name="batuk"/>
 
=='''Rupa-rupa batuk'''==
# [[Batuk garing]], batuk anu lumangsungna teu dibarengan ku reuhak jeung ''sekeresi'' dina saluran napas, balukarna ayana iritasi dina tikoro anu nimbulkeun nyeri.<ref name="batuk"/>
# [[Batuk rejan]], umumna narajang ka budak anu umurna kurang ti 2 taun.<ref name="batuk"/> Batuk rejan miboga ciri-ciri anu has nya étanyaéta ngadadak batuk na lila, anu dibarengan ku napas panjang, tuluy batu deui, jeung sok diahiran ku utah.<ref name="batuk"/>
# [[Batuk sesek]] ( [[Asma]] jeung [[TBC]] ) , batuk sesek disebut ogé [[bronkitis]], nya étanyaéta gangguan anu lumangsungna di [[pipa udara]] anu leuwih leutik, sarta dibarengan sesek napas, balukarna awak leuleus, demanm jeung beurat awak ngurangan.<ref name="batuk"/>
# [[Batuk akibat nga[[roko]] ]].<ref name="batuk"/>
# [[Batuk getih]], batuk dibarengan jeung [[getih]] anu aslna tina saluran napas.<ref name="batuk"/> Getih asalna bisa tina [[bayah]] atawa [[pembuluh]] getih gelembung bayah.<ref name="batuk"/> Lamun asalna tina pembuluh getih balik, batuk getih mangrupa gejala lumangsungna gagalna jantung beulah kénca.<ref name="batuk"/>
# Batuk ku sabab bayah ka tiisan, batuk akibat peradangan di bayah dibarengan ku tiris, nyeri [[dada]], reuhak warnana semu [[beureum]] anu ka[[coklat]]-coklatan, [[demam]], jeung nyeri sirah.<ref name="batuk"> [http://id.shvoong.com/medicine-and-health/epidemiology-public-health/2223766-macam-macam-jenis-batuk-dan/ Macam Macam Jenis Batuk Dan Cara Pengobatan Alami] (Dicutat tanggal 20 November 2011) </ref>
 
==catetan==
{{reflist}}
 
[[Kategori:Refleks]]
[[Kategori:Gejala panyakit]]