Kekhalifahan Umayyah

Umayyah (Basa Arabna : بنو أمية , Bani Umayyah , Dinasti Umaiyah, Karajaan Umaiah), atanapi Khalifah Umayyah , nyaeta mangrupikeun khilafah Islam anu munggaran saatos pamaréntahan Khulafaur Rasyidin anu pernah maréntah ti taun 661 dugi ka taun 750 di Bojong Arab sareng lingkungan sakitarana (Rébuan kota di Damaskus); ogé ti taun 756 nepi ka taun 1031 di Cordoba , Spanyol ogé Khalifah Calvary . Ngaran dinasti ieu nujuna ka Umayyah bin 'Abd asy-Shams , anu datuk ka tukang khalifah munggaran Umayyah, Muawiyah bin Abu Sufyan atanapi kadang ogé disebut Muawiyah I.

Kakhalifahan UmaiyahÉdit

بنو أمية 661-75

Khalifah Umayyah umurna mung 90 taun, dimimitian ku pamaréntahan Muawiyah bin Abu Sufyan, saatos pupusna Ali bin Abi Talib, sareng salajengna masarakat Madinah ngayakeun Hasan bin Ali tapi Hasan bin Ali nyerahkeun khalifah ieu ka Mu'awiyah. bin Abu Sufyan dina raraga nyusun umat Islam anu dina waktos éta sareng sagala rupa fitnah anu dimimitian saprak pupusna Uthman bin Affan, perang Shiffin, perang Jamal, rajapati Ali bin Abi Talib, sareng pengkhianatan Khawarij sareng syiah.