Kolom

élemén struktur nu neruskeun beban wangunan
Pikeun kagunaan séjén tina Kolom, tempo Kolom (disambiguasi).

Kolom atawa pilar dina arsitéktur jeung téhnik struktur nyaéta élemén struktur nu ngalirkeun beban struktur di luhurna ka élemén struktur di handapna ngaliwatan tekanan. Ku kituna, kolom bisa disebut salaku élemén tekan. Istilah kolom digunakeun hususna dina paletakan buleud gedé (awak kolom) nu boga hulu (kapital) jeung suku (pedestal)[1] sarta dibuat ti batu, atawa katingalna saperti éta. Paletakan kayu atawa logam leutik biasana disebut post, sarta paletakan nu boga wangun pasagi atawa wangun salian ti buleud biasana disebut pier. Pikeun panggunaan dina téhnik angin atawa gempa, kolom kudu didesain pikeun nahankeun gaya lateral. Élemén tekan lianna biasana disebut "kolom" ogé ku sabab kondisi teganganna sarua. Kolom sering digunakeun pikeun ngadukung balok atawa palengkung dina bagéan luhur témbok atawa lalangit. Dina arsitétkur, "kolom" bisa ngarujuk ka élemén struktur nu ogé boga sababaraha fitur proporsional jeung dékoratif. Kolom bisa jadi élemén dékoratif nu teu perlu dina hal struktur; loba kolom mangrupa bagéan ti témbok.

RujukanEdit

  1. "Column - Definition and More from the Free Merriam-Webster Dictionary". Merriam-webster.com. 2012-08-31. Diarsipkan dari versi asli tanggal 2013-10-04. Diakses tanggal 2013-07-04.