Buka ménu utama
Puseur-puseur lini di sakumna dunya, 1963–1998
Gerakan téktonik lémpéng global

Lini nyaéta geteran nu kajadian di pabeungeutan bumi. Lini biasana disababkeun ku ayana gerakan intip bumi (lémpéng bumi). Bumi urang téh sanajan padet ogé, sok gerak, balukarna lini bakal kajadian lamun seug tekenan nu kajadian alatan gerakan éta geus pohara gedéna, nu antukna teu bisa ditahan-tahan deui, jadi waé lini.

Tipe kasalahan

Anatomi liniÉdit

Lini kajadian unggal poé di bumi, tapi kalolobannana mah leutik tur henteu nyababkeun karuksakan nanaon. Lini leutik ogé bisa marengan lini gedé, sarta bisa kajadian saméméh, sanggeus, atawa satutasna lini gedé.

IntensitasÉdit

Intensitas nyaéta besaran nu dipaké keur ngukur lini, lian ti maké magnitudo. Intensitas bisa didefenisikeun minangka gedéna karuksakan di hiji tempat baukar tina lini nu diukur dumasar kana karuksakan nu aya. Niley intensitas mangrupakan fungsi tina magnitudo, jarak ka episenter, lilana geteran, jerona lini, kondisi taneuh sarta kaayaan wangunan. Skala Intensitas Modifikasi Mercalli (MMI) mangrupa skala intensitas nu ilahar dipaké.[1]

Balukar tina liniÉdit

 
Lini Chuetsu.
 
Kahuruan sanggeusna Lini San Fransisco 1906.
 
Salasaurang lalaki leumpang dina sanggeus sunami.

Lini ngabalukarkeun loba karuksakan.

Tempo ogeÉdit

RujukanÉdit

Tumbu luarÉdit

PangatikanÉdit

Puseur data seismologisÉdit

EropaÉdit

Amerika SarikatÉdit

Skala seismikÉdit

Informasi ilmiahÉdit

Rupa-rupaÉdit