Buka ménu utama

Magnitudo mutlak, magnitudo absolut atawa magnitudo intrinsik (M) nyaéta magnitudo semu (atawa magnitudo tampak), m, mu bakal dipimilik hiji banda mun éta banda aya dina jarak 10 parsec atawa 32.6 taun cahya ti marcapada. Dina ngonvérsi, dipaké rasio nu mana unggal parobahan kacerlangan cahya 100.4 (≈2.512) sarua jeung pabédaan 1.0 magnitudo. Minangka conto, galaksi bimasakti mibanda magnitudo mutlak -20.5, sarta kuasar mibanda magnitudo mutlak -25.5, ieu hartina kuasar 100 kali leuwih méncrang batan galaksi bimasakti (lantaran (100.4)(-20.5-(-25.5)) = (100.4)5 = 100). Mun duanana ditempo ti jarak nu sarua, mangka kuasar bakal 100 kali leuwih méncrang.

Cara ngitungÉdit

Magnitudo mutlak   hiji obyék bisa diitung kalawan liwat magnitudo semu   jeung jarak luminositas  :

 

Anu mana   nyaéta jarak luminositas dina parsec, (jarak 1 parsec = 3.2616 taun cahya.

Magnitudo mutlak   bisa ogé diitung kalawan ngagunakeun magnitudo semu   jeung jarak modulus  :

 

Conto iitunganÉdit

Rigel mibanda magnitudo semu gedéna   jeung jarak 773 taun cahya

 

Vega mibanda paralaks gedéna 0.129", jeung magnitudo semu gedéna +0.03

 

Alpha Centauri mibanda paralaks gedéna 0.742" jeung magnitudo semu gedéna −0.01

 

Galaksi mata hideung mibanda magnitudo semu mV=+9.36 jeung jarak modulus of 31.06.

 

RujukanÉdit