Météorologi

Meteorologi téh élmu interdisipliner ulikan tina atmosfir. Studi dina widang ieu geus dipigawé salila rébuan taun najan kamajuan anu signifikan lumangsung dina abad ka-18. Dina abad ka-19, gebrakan sanggeus observasi ngagabung dipigawé lintas nagara. Sanggeus pamekaran tina komputer dina pertengahan abad ka-20, ramalan cuaca bisa dipigawé.

Météorologi fenomena nyaeta cuaca aktivitas anu bisa ditalungtik jeung dipedar ku élmu meteorologi. Kagiatan nu kabeungkeut ku variabel anu aya di atmosfir bumi, saperti suhu, tekenan hawa, uap cai, jeung gradien unggal variabel kitu ogé kumaha maranéhanana ngarobah kana waktu. Bédana dina diulik pikeun nangtukeun kumaha cuaca sistem nu kabentuk lokal, regionally, jeung global sarta dampakna.

Meteorologi, klimatology, atmosfir fisika, jeung atmosfir kimia ieu subdisiplin élmu atmosfir. Météorologi jeung hidrologi ngabentuk interdisipliner widang hidrometeorologi. meteorologi geus loba aplikasi dina sagala rupa widang, saperti militer, énergi produksi, transportasi, tatanén, jeung pangwangunan.

Kecap "meteorologi" téh asalna tina khazanah basa Yunani kuno, metéōros "megah; luhur (dina langit)" (ti μετα- meta- "luhur" jeung ἐωρ eōr "angkat") jeung -λογία -logia "-(o)logy"" élmu".

AplikasiÉdit

Ramalan CuacaÉdit

Ramalan cuaca mangrupa aplikasi tina élmu jeung téknologi pikeun ngaduga kaayaan atmosfir di mangsa nu bakal datang di hiji lokasi. Manusa kudu usaha pikeun ngaduga cuaca pikeun rébuan taun, jeung sacara resmi saprak abad ka-19.[1] Ramalan cuaca dilakukeun ku cara ngumpulkeun data kuantitatif ngeunaan kaayaan kiwari atmosfir ngagunakeun pamahaman ilmuah atmosfir pikeun proyék kumaha atmosfer robah.[2]

baheula ramalan cuaca anu kacida gumantung parobahan dina tekenan hawa, ayeuna kaayaan cuaca, sarta kaayaan langit,[3][4] modeling cuaca anu ayeuna dipaké pikeun nangtukeun kaayaan dina mangsa nu bakal datang.

Aya hiji nu ngabedakeun pamakéan ramalan cuaca. Peringata Cuaca jadi penting sabab hal ieu dipaké pikeun nangtayungan hirup jeung harta milik masarakat.[5] Ramalan dumasar kana suhu jeung présipitasi anu penting pikeun tatanén,[6][7][8][9] sarta ogé pikeun komoditi padagang di pasar stock. Ramalan suhu dipaké pausahaan utiliti (misalna suppliers gas, listrik) pikeun nangtukeun jumlah paménta konsumén nu bakal datang.[10][11][12] Dina kahirupan sapopoe, Ramalan cuaca nangtukeun naon urang bakal pake (payung, jaket, ban ranté, jeung saterusna).

Météorologi penerbanganÉdit

Météorologi penerbangan patali jeung dampak cuaca dina hawa patalimarga. Météorologi penerbangan nu penting pikeun awak ngapung ka ngarti implikasi tina cuaca pikeun ngapung rencana kapal maranéhanana.[13][14]

Pertanian meteorologiÉdit

Para ahli dina meteorologi, élmu taneuh, hidrologi, jeung agronomi mindeng gawé babarengan nalungtik pangaruh cuaca jeung iklim dina tutuwuhan tumuwuh, tatanén, efisiensi pamakéan cai, fenologi pengembangan tutuwuhan jeung sato, jeung kasaimbangan énergi ékosistem. Maranéhanana ogé kabetot ngarti kumaha végetasi jeung mahluk hirup mangaruhan cuaca jeung iklim.[15]

Atikan meteorologi di IndonesiaÉdit

Atikan meteorologi diayakeun di sagala rupa sakola luhur di Indonesia, diantarana:

Tempo ogéÉdit

  • Aerografi
  • Aerologi
  • Nu agrometeorological
  • Atmosfir sirkulasi
  • Lapisan atmosfer
  • Model atmospheres
  • Térmodinamik atmosfir
  • Covariance Eddy
  • El Nino
  • Daptar cuaca instrumen
  • Daptar lembaga of meteorologi
  • Osilasi Madden-Julian
  • Cuaca luar angkasa
  • Walker Sirkulasi
  • Cuaca jeung iklim

RujukanÉdit

  1. Eric D. Craft. An Economic History of Weather Forecasting. Retrieved on 2007-04-15.
  2. NASA. Weather Forecasting Through the Ages. Retrieved on 2008-05-25.
  3. Weather Doctor. Applying The Barometer To Weather Watching. Retrieved on 2008-05-25.
  4. Mark Moore. Field Forecasting - A Short Summary. Retrieved on 2008-05-25.
  5. National Weather Service. National Weather Service Mission Statement. Retrieved on 2008-05-25.
  6. Blair Fannin. Dry weather conditions continue for Texas. Retrieved on 2008-05-26.
  7. Dr. Terry Mader. Drought Corn Silage. Retrieved on 2008-05-26.
  8. Kathryn C. Taylor. Peach Orchard Establishment and Young Tree Care. Retrieved on 2008-05-26.
  9. Associated Press. After Freeze, Counting Losses to Orange Crop. Retrieved on 2008-05-26.
  10. The New York Times. FUTURES/OPTIONS; Cold Weather Brings Surge In Prices of Heating Fuels. Retrieved on 2008-05-25.
  11. BBC. Heatwave causes electricity surge. Retrieved on 2008-05-25.
  12. Toronto Catholic Schools. The Seven Key Messages of the Energy Drill Program. Retrieved on 2008-05-25.
  13. An international version called the Aeronautical Information Publication contains parallel information, as well as specific information on the international airports for use by the international community.
  14. "7-1-22. PIREPs Relating to Airframe Icing", [February 16, 2006], Aeronautical Information Manual, FAA AIM Online
  15. Agricultural and Forest Meteorology, Elsevier, ISSN: 0168-1923.
  16. http://geomet.ipb.ac.id/program-studi/s1-meteorologi-terapan

Patali jeung bahan bacaanÉdit

  • Byers, Horace. Umum Sunda. New York: McGraw-Hill, 1994.
  • Garret, J.R. (1992) [1992]. The atmospheric boundary layer. Cambridge University Press. ISBN 0-521-38052-9. 
  • Glossary of Meteorology. American Meteorological Society (2nd ed.). Allen Press. 2000. 
  • Bluestein, H (1992) [1992]. Synoptic-Dynamic Meteorology in Midlatitudes: Principles of Kinematics and Dynamics, Vol. 1. Oxford University Press. ISBN 0-19-506267-1. 
  • Bluestein, H (1993) [1993]. Synoptic-Dynamic Meteorology in Midlatitudes: Volume II: Observations and Theory of Weather Systems. Oxford University Press. ISBN 0-19-506268-X. 
  • Reynolds, R (2005) [2005]. Guide to Weather. Buffalo, New York: Firefly Books Inc. p. 208. ISBN 1-55407-110-0. 
  • Holton, J.R. (2004) [2004]. An Introduction to Dynamic Meteorology (4th ed.). Burlington, Md: Elsevier Inc. ISBN 0-12-354015-1. 

Tumbu luarÉdit