Nitrogén nyaéta unsur kimia nu boga simbol N jeung nomor atom 7.[rujukan?] Nitrogén mangrupa unsur umum di alam samesta, kira-kira antara 7 total kalimpahan di Bima Sakti jeung Tata Surya.[1] Di Bumi, elemén ieu minuhan antara 78 % tina atmosfer bumi jeung ku kituna mangrupa unsur bébas nu panglobana.[rujukan?] Unsur Nitrogén kapanggih salaku komponén anu misah jeung udara, ku dokter Daniel Rutherford ti Skotlandia dina taun 1772.[1] Nitrogén aya dina ampir sagala protéin jeung maénkeun peran penting dina kadua aplikasi biokimia jeung aplikasi industri.[1] Nitrogén ngabentuk iketan anu kuat sabab kamampuhanana pikeun ngabentuk beungkeutan rangkep tilu sorangan, jeung élemén séjén.[rujukan?] Ku kituna, aya loba énérgi dina Nitrogén.[1]

Rupa Atom Hidrogen

Nitrogén ti alam teu umumna nyampur jeung unsur lain saperti oksigén, hidrogén, boron, jeung sajabana. Pikeun misahkeun gas nitrogen ti gas lainna, kudu nganggo penyaring gas atawa gas separation. Salah satu produkna nyaéta activated alumina jeung molecular sieve. Industri anu jual activated alumina di Indonesia salah sahijina Ady Gas di Jakarta.

SajarahÉdit

Hal éta kapanggih dina abad ka-18 yén udara ngandung sahenteuna 2 gas, salah sahijina ngadukung pangdurukan jeung kahirupan, jeung nu séjenna henteu.[2] Nitrogén kapanggih ku Daniel Rutherford dina taun 1772, nu disebutna udara nu aya racunan.[2]

ReferensiÉdit

  1. a b c d (en)Nitrogen (diakses ping 2 November 2015)
  2. a b (en)Nitrogen (diakses 16 januari 2016)