Buka ménu utama
Panon majemuk laleur, ditempo ku mikroskop éléktron

Panon majemuk nyaéta panon nu boga rébuan reséptor warna individual. Gambar nu dicandak mangrupa kombinasi input tina rébuan omatidia nu aya dina permukaan konveks, nu maneuh ka arah nu beda-beda. Ku sabab eta, pohara téh gancang pisan leumpang jauh lamun kuurang hayang dicekel. Dibandingkeun panon biasa, panon majemuk bisa moto gambar dina jihat sawangan nu leuwih lega, jeung bisa gancang ngadétéksi gerakan, jeung dina sababaraha kasus bisa nempo polarisasi cahya.[1] Sabab lénsa individual anu leutik pisan, pangaruh difraksi ngawates resolusi nu dicandak. Ieu bisa nungkulan ku ngaronjatna jumlah jeung ukuran lénsa.

Panon majemuk bisa digolongkeun jadi dua golongan: panon oposisi, nu kabentuk sababaraha gambar tibalik, jeung panon superposisi, nu ngabentuk kalangkang nu orientasina tegak tunggal.[2] Panon majemuk nu ilahar aya dina artropoda, jeung anu hadir dina anelida jeung sababaraha moluska bivalvia.[3]

Panon majemuk saperti dina artropoda bisa tumuwuh ku panambahan omatidia anyar.[4]

GaleriÉdit

RujukanÉdit

  1. Völkel, R; Eisner, M; Weible, K. J (June 2003). "Miniaturized imaging systems" (PDF). Microelectronic Engineering 67–68 (1): 461–472. doi:10.1016/S0167-9317(03)00102-3. http://www.suss-microoptics.com/downloads/Publications/Miniaturized_Imaging_Systems.pdf. Parameter |month= yang tidak diketahui akan diabaikan (bantuan)
  2. Gaten, Edward (1998). "Optics and phylogeny: is there an insight? The evolution of superposition eyes in the Decapoda (Crustacea)". Contributions to Zoology 67 (4): 223–236. http://dpc.uba.uva.nl/ctz/vol67/nr04/art01#FIGURE1. 
  3. Ritchie, Alexander (1985). "Ainiktozoon loganense Scourfield, a protochordate? from the Silurian of Scotland". Alcheringa 9 (2): 137. doi:10.1080/03115518508618961. 
  4. Mayer, G. (2006). "Structure and development of onychophoran eyes: What is the ancestral visual organ in arthropods?". Arthropod Structure and Development 35 (4): 231–245. doi:10.1016/j.asd.2006.06.003. PMID 18089073.