Rénaisans atawa Abad Panganyaran[lower-alpha 1] mangrupa kurun mangsa abad ka-15 nepi abad ka-16 dina sajarah Éropa anu mangrupa mangsa pamindahan tina Abad Patengahan ka Jaman Modéren. Rénaisans munggaran saluyu jeung Krisis Ahir Abad Patengahan, tur pakait jeung parobahan sosial gedé-gedéan. Nurutkeun kana para pangrojong "Rénaisans panjang", Rénaisans nyaéta mangsa ti abad ka-14 nepi abad ke-17.[2] Kamandang tradisional leuwih nétélakeun aspék-aspék munggaran Jaman modéren tina Rénaisans, anu matak méré pamadegan yén Rénaisans mangrupa pamegat ti mangsa buhun, tapi loba sajarawan kiwari leuwih nétélakeun aspék-aspék Abad Patengahanna, anu matak méré pamadegan yén Rénaisans mangrupa panuluy tina Abad Patengahan.[3][4]

Firenze, kota kagumelarn Rénaisans Éropa. Dina mangsa ieu perspéktip arsitéktur sarta sistim pabankan tur sistim akuntansi modéren munggaran dipikawanoh ku loba jelema.

RéférénsiÉdit

  1. "Online Etymology Dictionary: "Renaissance"". Etymonline.com. Diakses tanggal 31 Juli 2009. 
  2. "Para sajarawan ti watara jinis widang kajian kadang kudu milih antara Rénaisans panjang (1300–1600), Rénaisans pondok (1453-1527), atawa tengah-tengahna (abad ka-15 nepi abad ka-16), sakumaha anu ilahar dipaké dina widang kajian sajarah musik)." The Cambridge History of Seventeenth-Century Music: Jilid 1, kaca 4, 2005, Cambridge University Press, Google Books. Atawa mangsa antara Petrarca jeunf Jonathan Swift, anu malah leuwih panjang deui. Baca Rosalie L. Colie anu dikutip dina Hageman, Elizabeth H., dina Women and Literature in Britain, 1500-1700, hlm. 190, 1996, pangropéa Helen Wilcox, Cambridge University Press, 0521467772, Google Books.
  3. Monfasani, John (2016). Renaissance Humanism, from the Middle Ages to Modern Times. Taylor & Francis. ISBN 978-1-351-90439-1. 
  4. Boia, Lucian (2004). Forever Young: A Cultural History of Longevity. Reaktion Books. ISBN 978-1-86189-154-9. 
Wikimedia Commons mibanda média séjénna ngeunaan


CutatanÉdit

  1. Istilah "Rénaisans" asalna tina kecap Prancis renaissance (palapalan basa Perancis: [ʁənɛsɑ̃s]), hartina 'kagumelaran deui', tina kecap dasar renaître, hartina 'gumelar deui'. Sasaruaanna dina basa Italia nyaéta Rinascimento, tina kecap dasar rinascere.[1]