Buka ménu utama

Wikipedia β

Pikeun idéologi pulitis, tempo Républikanisme. Pikeun kagunaan lian, tempo Républik (disambiguasi).}}

Citakan:Forms of government

Républik mangrupa hiji wangun pamaréntahan di nu mana rahayat, atawa sababaraha bagian signifikan tina, miboga kawasa ageung kana pamaréntahan jeung di mana pangeusi jabatan nagara dipilih liwat pamilu atawa dipilih liwat urang anu dipilih liwat pamilu.[1][2] Dina jaman kiwari, définisi sederhana tina hiji républik nyaéta hiji pamaréntahan di mana pupuhu nagarana sanés Raja/Ratu (atawa nu lian nu sipatna turun-tumurun).[3][4] Kecap républik sabenerna mah diturunkeun ti frasa basa Latin res publica, nu bisa ditarjamahkeun "hubungan umum", jeung sok dipaké pikeun nyebut nagara anu ngagunakeun wangun pamaréntahan ieu.

Tempo ogéÉdit

Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap

RéferénsiÉdit

  1. Montesquieu, The Spirit of the Laws (1748), Bk. II, ch. 1.
  2. "Republic". Encyclopædia Britannica. 
  3. "republic", WordNet 3.0 (Dictionary.com), diaksés ping 20 Maret 2009 
  4. "Republic". Merriam-Webster. Retrieved on August 14, 2010. 

Bacaan salajengnaÉdit

  • Martin van Gelderen & Quentin Skinner, eds., Republicanism: A Shared European Heritage, v1, Republicanism and Constitutionalism in Early Modern Europe, Cambridge: Cambridge University Press., 2002
  • Martin van Gelderen & Quentin Skinner, eds., Republicanism: A Shared European Heritage, v2, The Values of Republicanism in Early Modern Europe, Cambridge: Cambridge U.P., 2002
  • Frédéric Monera, L'idée de République et la jurisprudence du Conseil constitutionnel — Paris: L.G.D.J., 2004 Fnac, LGDJ.fr
  • James Hankins, "Exclusivist Republicanism and the Non-Monarchical Republic," Political Théory 38.4 (August 2010), 452-482.