Saruni atawa klarinét mangrupa instrumén musik tina kulawarga woodwind. Ngaranna dicokot tina ditambahanna rarangkén tungtung "-ét" anu hartina "leutik" dina kecap basa Itali "clarino" anu hartina "tarompét". Sarua siga saksofon, saruni dipaénkeun ngagunakeun hiji reed.

Dua saruni sopran: klarinet B♭ (kénca) jeung saruni A (katuhu, tanpa mouthpiece). Duanana ngagunakeun keywork sistem Oehler

Saruni mangrupa kulawarga instrumén panggedéna, kalawan ukuran jeung pitch anu buda-béda. Kecap klarinét ilaharna nujul kana soprano klarinét B♭, anu mangrupa saruni pangkasohorna.

Pamaén saruni biasa disebut klarinétis.

Kulawarga saruniÉdit

Aya loba jinis saruni, ti sababaraha éta geus kawilang carang.

RéférénsiÉdit

  • Nicholas Bessaraboff, Ancient European Musical Instruments. Boston: Harvard University Press, 1941.
  • Jack Brymer, Clarinet. (Yehudi Menuhin Music Guides) Hardback and paperback, 296 pages, Kahn & Averill. ISBN 1-871082-12-9
  • David Pino, The Clarinet and Clarinet Playing. Providence: Dover Pubns, 1998, 320 p.; ISBN 0-486-40270-3
  • F. Geoffrey Rendall, The Clarinet. Second Revised Edition. London: Ernest Benn Limited, 1957.
  • Nicholas Shackleton, "Clarinet", Grove Music Online, ed. L. Macy (accessed 21 February 2006), grovemusic.com (subscription access).

Tutumbu kaluarÉdit