Vaséktomi nyaéta salah sahiji program kulawarga berencana (KB) keur lalaki sangkan pasanganana henteu ngandeg. Ieu prosedur mangrupa konsép kontrasépsi anu permanén ngan lalaki masih bisa kénéh orgasmeu jeung ngaluarkeun spérma. Vaséktomi dilakukeun ku cara ngeureut vas dererence anu mangrupa wangun tabung leutik dina skrotum anu ngalantarankeun spérma ka luar tina kanjut. Biasana dokter meredih ngalakukeun pamariksaan salila 8-16 minggu keur ngalakukeun obsérvasi sanggeus operasi. Ieu hal miboga udagan sangkan euweuh deui spérma anu nyésa dina jero kanjut. Sanajan kitu, masih bisa kénéh ngabalukarkeun ngandeg lamum spérma can beresih pisan. Ku kituna, sanggeus vaséktomi diperedih ngagunakeun alat kontrasépsi séjén keur ngahalangan kahéngkéran hasil operasi.[1]

Operasi Vaséktomi.

WandaÉdit

  • Dibelék, biasana ieu pamarekan bakal ngalakukeun belékan dina dua sisi skrotum nyaéta bagian luhur skrotum jeung bagian handapeun kanjut. Tuluy vas deference bakal dileungitkeun, ditalian nepi ka diaktérisasi. Urut tatu diberesihan tuluy diberesihan tina urut jaitan salaku tahap ahir.[1]
  • Teu dibelék, dokter bakal maké cacapit keur nahan anu rék dikeureutna. Tuluy dijieun liang leutik dina kulit skrotum, dikeureut bagian saluranana tuluy ditalian. Ieu prosedur dilakukeun teu ngagunakeun jaitan. Ku kituna, dipikahayang pisan sabab résikona leutik jeung bakal jauh tina komplikasi.[1]

BalukarÉdit

  •  
    Prosés Vaséktomi.
    Ayana getih kentel dina skrotum.
  • Spérma anu dikaluarkeun téh aya getihan.
  • Ayana tatu dina skrotum.
  • Inféksi dina babagian awak anu dioperasi.
  • Nyeri jeung ngarasa teu ngareunah awak.
  • Bareuh dina babagian awak anu tangtu.[2]

Lian ti éta, vaséktomi ogé ngabalukarkeun komplikasi kieu.

  • Nyeri anu kaliwat saking anu résikona 1-2% urang anu ngalakukeun vaséktomi.
  • Ngabalukarkeun gangguan téstis, numpukna cacai dina téstis anu ngabalukarkeun rasa nyeri waktu éjakulasi.
  • Radang anu disababkeun ku spérma anu bocor atawa bisa disebut granuloma.
  • Ngandeg lamun operasi vaséktomi teu hasil.
  • Kista anu kawangun dina tabung leutik anu lokasina aya dina bagian luhur téstis anu pancénna ngumpulkeun jeung nyalurkeun sperma.[2]

RujukanÉdit

  1. a b c Hapsari, Annisa. "Mengulas Vasektomi, Metode Kontrasepsi Permanen bagi Pria". Hello Sehat (dalam id-ID). 12-02-2021. Diakses tanggal 2021-05-27. 
  2. a b wahhab. "Yuk Mengenal Lebih Dekat Lagi : Apa Itu Vasektomi? – DPPKBPMD Bantul". https://dppkbpmd.bantulkab.go.id (dalam id-ID). 18-09-2020. Diakses tanggal 2021-05-27.