Buka ménu utama
Orbit élip Képler kalawan ékséntrisitas 0,7 (beureum), orbit parabola Képler (héjo) sarta orbit hiperbola Képler kalawan ékséntrisitas 1,3 (biru)

Ékséntrisitas orbit banda astronomi mangrupa jumlah nalika orbitna méngpar tina bunderan sampurna, 0 hartina bunderan sampurna, sarta 1,0 nyaéta parabola, jeung teu mangrupa orbit katutup deui. Ngaran asalna mah tina paraméter siksikan congcot, lantaran unggal orbit Képler téh siksikan congcot.

DéfinisiÉdit

Dina masalah dua banda kalawan gaya hukum kuadrat tibalik, unggal orbit téh nyaéta orbit Képler. Ieu Ékséntrisitas orbit Képler mangrupa jumlah positif nu nangtukeun waragadna.

Ékséntrisitas bisa kaadeg tina ajén di handap:

IitunganÉdit

Ékséntrisitas hiji orbit bisa diitung tina véktor angger orbit minangka magnitudo véktor ékséntrisitas:

 

nu mana:

Pikeun orbit élip mah ékséntrisitasna ogé bisa diitung tina jarak di apoapsis jeung periapsis:

 
 

nu mana:

  •   nyaéta radius di apoapsis (jarak pangjauhna orbit ka puseur massa sistem, nyaéta fokus élip).
  •   nyaéta radius di periapsis (jarak pangdeukeutna).

Ékséntrisitas orbit élip bisa dipaké jang néangan rasio périapsis kana apoapsis:

 

Tempo ogéÉdit

RujukanÉdit

  • Prussing, John E., and Bruce A. Conway. Orbital Mechanics. New York: Oxford University Press, 1993.

Tutumbu luarÉdit