Buka ménu utama

Adipati Ewangga nyaéta anak Sinuhun Gunung Jati ti Putri Onti Nio.[1] Sangges dewasa anjeunna diangken jeung dinobatkeun jadi pamingpin pamaréntahan jeung pasukan Kadipatén Kuningan nu wates daérah kalér kadipatén Cirebon, Beulah wétan jeung kadipatén Gebang.[1] Sedengkeun Beulah kidul jeung kulon watesna jeung Galuh.[1] Anjeunna teu mingpin pamaréntahan di Kuningan wungkul, tapi ogé pasukanna anu jadi andalan ti Sinuhun Gunung Jati dina raraga mekarkeun daérah jeung pamaréntahan Cirebon.[1] Pasukan kontingen ti Kuningan salaku utusan ti Cirebon di bawah pingpinan umum Fatahillah turut ngéléhkeun bénténg Portugis di Sunda Kalapa jeung turut ogé ngadegkeun pamaréntahan Jayakarta.[1]

Kontingén ti Kuninngan teu kabéh balik ka Kuningan, tapi aya anu cicing di Jayakarta anu ayeuna ngarana Kampung Kuningan di Jakarta Selatan jeung aya karuhun Kuningan.[1] Anjeunna ogé salaku empu jeung sebutanana Empu Ewangga.[1] Sangges anjeunna tilar dunya, ajnjeunna dimakamkeun di Panepen deukeut jung sumber cai nu gedé tur jernih.[1] Masarakat Winduherang unggal bulah Syura ngayakeun pesta rahayat jeung bentuk Babarit nyaéta mieling poé dinobatkeunana pangeran jadi Adipati Kuningan ku dibéré gelar Pangeran Aria Adipati Ewangga.[1]

ReferensiÉdit

  1. a b c d e f g h i Hermawan, Wawan. 2000. Kuningan Menembus Waktu. Jakarta:PT.Martindo Gilang Pratama. Halaman 37