Bangsing nyaéta waditra tiup anu hampir aya di Unggal daérah di Tatar Sunda[1]. Ieu waditra sajenis jeung suling, dijieun tina awi tamiang anu miboga tujuh liang[1]. Genep liang keur liang sora, sedengkeun hiji liang dipaké pikeun niup[1]. Liang anu jadi sumber sora ieu téh ayana di Deukeut pongpok (tutup[1]. Di CIrebon, Bangsing sok dipaké minangka panglengkep dina gamelan prawa, nya ta dina pintonan Ibing topéng Cirebon, tapi para senimanna nyebut bangsing téh suling[1]. Di daérah séjén, bangsing dipaké minangka panglengkep orkés Malayu nu ahirna sok disebut musik dangdut[1].

Bangsing
Nu keu maén bangsing

Cara MaénÉdit

Posisi RamoÉdit

Posisi ramo nalika maén bangsing tangtuna baé béda jeung posisi ramo dina maén suling biasa, sabab bangsing mah dimaénkeun sacara horizontal, Ramo-ramo ieu disimpen kalayan susunan: Ramo curuk, jajangkung, jeung jariji ti leungeun kénca nutup tilu liang sora anu pangdeukeutna ti liang tiup[2]. Sedengkeun ramo curuk, jajangkung, jeung jariji ti leungeun katuhu nutup tilu liang sésana[2]. Lengeun henteu disajajarkeun, leungeun katuhu mah nyekelna ti Arah luhur, ari leungeun kénca mah ti handap[2].

Téhnik niupÉdit

Téhnik niup bangsing, dina prinsipna mah teu pati jauh jeung alat musik séjénna nyaéta niupkeun udara ka liang tiup. Nalika niup bangsing, biwir disimpen kira-kira saparapat ti liang tiup katutup ku biwir handap, sedengkeun biwir luhur ngatur udara anu kaluar saluyu jeung pangabutuh lagu[2]. Téhnik tiupan éta di antarana: (1) Tiupan Kendor pikeun ngaluarkeun sora rendah, (2) Tiupan sedeng pikeun ngahasilkeun sora anu sedeng, (3) Tiupan Kenceng, ieu tiupan ngagunakeun tekenan anu kenceng jadi sora anu kaluarna ogé luhur[2].

RéférénsiÉdit

  1. a b c d e f Disbudpar Jabar-Bangsing
  2. a b c d e Pratama, Angga.2010.(skripsi)TEKNIK MEMAINKAN BANGSING PADA KISER DALAM KESENIAN TARLING DI LINGKUNG SENI PUTRA SANGKALA CIREBON.Bandung:Jur. Pend. Seni Musik FPBS UPI