Buka ménu utama
témbok batako

Batako, tras, téraso,téras nyaéta sabangsa semén tina taneuh, lamun dicampur apu terus dicaian sok jadi teuas[1].Batu bata nyaéta batuan anu dijieunna tina taneuh hideung atawa taneuh beureum[2]. Bahan bakuna nyaéta taneuh liat pertanian anu diséwa ku pihak pangrajin batu bata atawa pengepul anu perjanjianana taneuh éta diséwa pikeun dicokot taneuhna[2]. Tapi aya ogé pengepul anu miboga taneuh pertanian sorangan nepi ka teu kudu nyéwa ka jalma séjén[2].

Cara nyieun BatakoÉdit

Anapon cara nyieun batako mimitina ngali taneuh, dituluykeun ku nyampurkeun éta taneuh anu ditambahan ku bahan baku séjénna anu satuluyna asup kana prosés nyitak, ngagaringkeun, ngaduruk jeung niiskeun batako[2]. Sangkan leuwih jéntré prosés nyieun batu basa bisa digambarkeun kawas ieu dihandap:
1. Nataharkeun bahan maksudna aya atawa henteuna taneuh hideung atawa taneuh beureum nepi ka pikeun prosés satuluyna bisa dilakonan kalawan lancar[2]. Teu sakabéh taneuh bisa dipaké, anu dipaké jadi bahan baku nyaéta taneuh anu miboga unsur nu alus, biasana taneuhna nyaéta taneuh anu karék bérés dipelakan paré atawa taneuh sawah[2].
2. Ngokolakeun bahan baku jeung bahan séjénna anu dipaké rupa-rupa luyu jeung pangalaman anu dipiboga ku masing-masing daérah, contona ''sekam'' jeung lebu[2]. Bahan bakuna dicampur jeung bahan séjénna anu dibéré cai saeutik, sanggeus kitu disitak dina citakan anu dijieunna tina kai anu gedéna geus disaluyukeun tuluy digaringkeun di luar rohangan jeung dipoé[2].

Mangpaat BatakoÉdit

Batu bata nyaéta bahan wangunan anu loba mangpaatna, nyaéta:
1. bahan pikeun ngamimitian ngagali taneuh, dituluykeun ku nyampurkeun pikeun nyieun bangunan[2].
2. bahan pikeun nyieun pot kembang[2].
3. bahan pikeun nyieun endog asin[2].

ReferensiÉdit

  1. Danadibrata,R.A.2006.Kamus Basa Sunda.Bandung:Kiblat Kaca 710
  2. a b c d e f g h i j k [ http://id.shvoong.com/social-sciences/economics/2224457-pengertian-batu-bata/#ixzz1db3cZkMk Pengertian Batu Bata](diakses 13 November 2011)