Buka ménu utama
Domba
Domba Bighorn
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Mamalia
Order: Artiodactyla
Kulawarga: Bovidae
Subfamily: Caprinae
Génus: Ovis
Linnaeus, 1758
Spésiés

Baca téks.

Domba téh spésiés mamalia nu kaasup genus Ovis, bagian ti subfamili antelop embé. Sakabéh domba kaasup bovid (anggota kulawarga Bovidae) jeung ruminan. Domba lokal kamungkinan diturunkeun tina moufflon liar di Asia Tengah jeung Asia Kidul-kulon.

Eusi

SajarahÉdit

Domba mangrupa mamalia nu kaasup pangheulana dilindeukkeun jeung dipaké salaku sato ternak ku manusa.[1] Literatur nyebutkeun yén mimiti diternakkeun kira-kira 9000-11000 taun ka tukang di Mesopotamia.[1] Ayeuna, kalumanggsungan hirup domba gumantung pisan ka manusa, ieu téh sabab domba geus évolusi jadi sato ternak.[1] Jeung teu cicing di alam liar deui.[1] Geus hésé pisan jeung teu jelas garis katurunan nepi ka saha karuhun domba téh.[1] Hipotesa nu paling umum ngabejaan yén Ovis Aries téh nyaéta turunan Asiatik (O. orientalis) spésiés mouflon (sajinis uncal liar).[1] Dina literatur anu kapanggih di Éropa yén mouflon téh mangrupa jenis domba kuna anu dipiara di dinya dina mangsa éta.[1] Saeutik jenis domba, saperti Castlemilk Moorit ti Skotlandia, kawangun tina crossbreeding jeung mouflon liar Éropa.[1] Kawitna, domba nu diteundeun ngan saukur pikeun dagingna, susu jeung kulit.[1] Bukti arkéologis tina patung-patung nu kapanggih dina situs arkéologis di Iran némbongkeun yén dicokot buluna (wol) sanggeus saprak 6000 M.[1]

Spésiés DombaÉdit

Saeutikna aya dalapan spésiés domba:

  O. aries Domba lokal
  O. canadensis Domba Bighorn
  O. dalli Domba Dall
120px O. musimon, atawa
O. ammon musimon
Mouflon Éropa
Gambar nu dipiceun alatan tanpa status copyright nu jelas: 120px O. nivicola Domba salju
O. orientalis Mouflon Asia
Gambar nu dipiceun alatan tanpa status copyright nu jelas: 120px O. vignei Urial

Tempo OgéÉdit

ReferencesÉdit

  1. a b c d e f g h i j (id)Domba diakses 21 Juli 2015