Panérozoikum

Éon ka-4 jeung pamungkas dina sajarah Bumi
(dialihkeun ti Fanerozoikum)

Éon Panérozoikum (kadang diéja Fanérozoikum) mangrupikeun selang waktos géologis tina penampilan tina fosil anu loba pisan, makroskopis, kasar anu dipasang, kira-kira 542 juta taun ka tukang (Jt), dugi ka ayeuna.

Biodivérsitas Éon Panérozoikum.

Sateuacan éon Panérozoikum nyaéta éon Protérozoikum, ku wates antara dua éksonan anu ditetepkeun ku penampilan "ngadadak" dinaa catetan fosil filum anu mawa rangka. Ieu mangrupikeun kembangan utama éukariotik multi sélulér (organismeu nganggo sél nukléat), anu katelah Ledugan Kambrium, nandaan awal jaman Kambrium - périodeu kahiji éra kahiji (Paléozoikum) mimiti éon Panérozoikum.

Éon Panérozoikum kabagi kana tilu éra: Paléozoikum, Mésozoikum, jeung Kénozoikum. Tahap sateuacana ngayogikeun pondasi kanggo tahapan sasarengan, sareng kanggo dunya modéren anu ayeuna ningali.[1]

ÉtimologiÉdit

Ngaran Panérozoikum (Phanerozoic) asalna tina basa Yunani ορατή ζωή hartosna kahirupan katingali, ngarujuk kana ukuran organismeu anu ageung saprak bitu. Jaman waktos éon Panérozoikum ngaleungitkeun gancangna dajumlah sato filum, mecenghulna tutuwuhan téréstrial, tutuwuhan kompléks, lauk, jeung sato téréstrial, jeung kamekara fauna jeung manusa modéren.

RéferénsiÉdit

  1. "Phanerozoic - New World Encyclopedia". www.newworldencyclopedia.org. Diakses tanggal 2019-12-04. 

Tempo ogéÉdit