Buka ménu utama
Stromatolit ti jaman Protérozoikum.

Éon Protérozoikum mangrupa éon pamungkas tina tilu éon salila di superéon Prakambrium[1]. Periodé sajarah Bumi anu dimimitian 2,5 miliar taun ka tukang saremg lekasan 542,0 juta taun ka tukang, anu dibagi kana tilu éra: Paléoprotérozoikum (2,5 nepi ka 1,6 miliar taun ka tukang), Mésoprotérozoikum (1,6 ka 1 miliar taun ka tukang), Néoprotérozoikum (1 nepi ka 542,0 juta taun ka tukang. loba kajadian anu paling pikareusepen dina sajarah Bumi jeung kahirupan dilaksanakeun nalika buana Protérozoikum - buana stabil munggaran muncul jeung mimiti ngalikeun, prosés panjang anu sakitar samiliar taun. Ogé ti ayeuna waktu mangrupa fosil anu loba pisan tina organismeu hirup, lolobana baktéri jeung arkéan, tapi sakitar sakitar 1,8 miliar taun ka tukang sel éukariotik ogé muncul salaku fosil.

kalawan ngamimitian Mésoprotérozoikum bumi mimiti ngawangun oksigén muncul dina atmosfir. Musibah global ieu mangrupa musibah pikeun pikeun sababaraha golongan baktéri, tapi ngamungkinkeun ledakan bentuk eukariotik. Ieu kaasup alga multisélular, jeung ka tungtung Protérozoikum, sato kahiji.[2]

RéferénsiÉdit

  1. "Proterozoic Eon: Timeline & Facts - Video & Lesson Transcript". Study.com. Diakses tanggal 2019-11-13. 
  2. "The Proterozoic Eon". ucmp.berkeley.edu. Diakses tanggal 11-13-2019. 

Tempo ogéÉdit