Buka ménu utama
Golongan 18
Periode
1 2
He
2 10
Ne
3 18
Ar
4 36
Kr
5 54
Xe
6 86
Rn
7 118
Uuo

Gas mulya (noble gases) mangrupa unsur kimia dina golongan 18 dina tabel periodik. Dérét kimia ieu ngawengku hélium, néon, argon, kripton, sénon, jeung radon.

ÉtimologiÉdit

Gas mulya saméméhna katelah gas inert, tapi lajeng diganti ku sabab aya sababaraha unsur nu sok ngilu aub dina réaksi kimia. Istilah séjénna nu kungsi dipaké nyaéta gas jarang, tapi teu cocog sabab argon téh kadarna 0,93% v/v atawa 1,29% b/b dina atmosfir Bumi.

Ngaran 'noble gases (gas mulya) téh niron tina noble metal (logam mulya) nu sarua teu réaktif, sarta boga sipat gedé ajénna, teu tai hiangan, sarta sok dipatalikeun jeung kaménakan.

KimiaÉdit

Dina kaayaan baku, gas mulya téh ujudna gas monatomik, réaktivitasna handap pisan, malah mah can aya sanyawaan hélium atawa néon nu kungsi dijieun sacara konvénsional. Di laboratorium, sénon jeung kripton némbongkeun ayana réaktivitas (tingal sanyawaan gas mulya.

Handapna réaktivitas gas mulya téh kusabab "lengkep kulit valénsi"na, sahingga teu condong ngaleupaskeun/narima éléktron. Gas mulya mibanda énérgi ionisasi nu luhur.

Sumber rujukanÉdit

  • Noble gas, Wikipédia édisi basa Inggris (7 Agustus 2006)

Tumbu kaluarÉdit