Buka ménu utama

Gerakan Non-Blok (basa Inggris: The Non-Aligned Movement/NAM) nyaéta hiji paguyuban nagara-nagara anu teu nganggap dirina ngagabung jeung atawa ka blok kakuatan badag naon baé[2]. Taun 2012, gerakan non-blok geus boga 120 nagara anggota jeung 17 nagara panilik[2]. Ieu organisasi diadegkeun di Belgrade dina taun 1961, nu mimiti dirarancangna ku perdana mentri munggaran India, Jawaharlal Nehru; présidén munggaran Indonesia, Sukarno; présidén kadua Mesir, Gamal Abdel Nasser; présidén munggaran Ghana, Kwame Nkrumah; jeung présidén Yugoslavia, Josip Broz Titoref[3]. Kalima pamingpin éta anu teu nyatujuan pisan kana sistim harita anu silihserang antara nagara-nagara blok kulon jeung blok wétan samangsa Perang Tiis[3]. Kecap éta sorangan mimiti digunakeun pikeun ngawakilan kana hiji doktrin ku diplomat India V. K. Krishna Menon dina taun 1953, di PBB[3].

Gerakan Non-Blok (GNB)
Non-Aligned Movement
Location of Gerakan Non-Blok
Nagara-nagara anggota Gerakan Non-Blok (2005). Warna biru ngora mah mangrupa nagara panilik.
Bagian KoordinasiJakarta, Indonésia
Kaanggotaan
  • 120 anggota
  • 17 panilik
Pupuhu
 -  Pupuhu bagian
panangtuan kaputusan
Konferénsi Pupuhu Nagara atawa Pamaréntah Nagara-nagara Non-Blok[1]
 -  Sekretaris jénderal Hassan Rouhani
Ngadeg1961, di Belgrade
minangka Conference of Heads of State of Government of Non-Aligned Countries
Ramatloka
csstc.org

Dina biantarana na nu tas ditepikeun dina déklarasi Havana taun 1979, Fidél Castro ngedalkeun maksud tina ieu organisasi nyaéta pikeun ngajamin "kemerdikaan, kadaulatan, integritas téritorial, jeung kaamanan ti nagara-nagara nonblok" dina pajuanganna "ngalawan impérialisme, kolonialisme, neo-kolonialisme, apartheid, zionisme, rasisme sarta sarupaning bentuk agrési militér, pandudukan, dominasi, intervensi atawa hégémoni, ogé ngalawan sarupaning bentuk blok pulitik"[4]. Nagara-nagara anggota Gerakan Non-Blok mah diperkirakeun dua pertilu tina anggota PBB sarta mibanda 55% tina populasi dunya[5].

RujukanÉdit

  1. "The Non-Aligned Movement: Background Information". Government of Zaire. Diakses tanggal 2015-08-30. 
  2. a b "NAM Members & Observers". 16th Summit of the Non-Aligned Movement, Tehran, 26–31 Agustus 2012. Diakses 30 Agustus 2015.
  3. a b c Ma'Aroof, Mohammad Khalid (1 January 1987). Afghanistan in World Politics: (a Study of Afghan-U.S. Relations). ISBN 978-8-121-20097-4. https://books.google.com/?id=v2pFvh9crtEC&pg=PA75&lpg=PA75&dq=krishna+menon+coined+non+alignment#v=onepage&q&f=false. 
  4. Fidel Castro speech to the UN in his position as chairman of the non-aligned countries movement 12 October 1979; "Pakistan & Non-Aligned Movement". Board of Investment – Government of Pakistan. 2003.
  5. Grant, Cedric. "Equity in Third World Relations: a third world perspective". International Affairs 71, 3 (1995), 567–587.