Hateup nyaéta bagéan pangluhurna tina imah nu nutupan wangunan.[1] Hateup datar mindeng ditutupan ku tér jeung karihkil tur disadiakuen saluran keur nyalurkeun cihujan jeung salju. Hateup bentuk lianna diwangun pikeun ngucurkeun cai sacara alami, kaasup: Di nagara séjén, Amerika utamana. Hateup imah téh sok dipulas maké tér  bahanna hateup sorangan dijieun aya tina kai , beusi galvanis, batu , aya ogé anu maké kenténg . Kadieunakeun hateup téh aya ogé anu ngagunakeun panel surya, aya dua mangpaat sagigireun ngiuhan imah ogé bisa ngahasilkeun listrik pikeun kabutuhan rumah tangga.

Hateup


Hateup imah tradisional SundaÉdit

Hateup dina wangunan imah tradisional Sunda mibanda ciri anu mandiri, aya sababaraha ngaran hateup anu remen dipaké kayaning:

  1. Jolopong :Wangun suhunan jolopong mibanda ciri manjang kadua sisina, sok disebut ogé suhunan panjang /gagajahan
  2. Tagog anjing /jogog anjing :Saliwatan sarimbag kawas suhunan badak heuay, pedah dina palebah sambungan hateup jangkungna sarua henteu dibedakeun.
  3. Badak heuay : Sarimbaggan jeung tagog anjing, bedana palebah sambungan suhunan nu palebah pendokna dijangkungkeun saeutik.
  4. Parahu kumereb/Parahu nangkub :Disebut Parahu kumereb alatan suhunan wangunan limas, kawas parahu nangkub luhureun imah.
  5. Capit gunting : Bédana dina palebah sambungan suhunan panjang, dijieun palang dua ngawangun gunting keur muka.
  6. Julang ngapak : Bedana dina sisi kénca jeung katuhu leuwih rubak ka sisi, sarta leuwih jangkung kaluhur palebah suhunana. [2]


  Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Inggris.
Bantuanna didagoan pikeun narjamahkeun.
  • léan-to
  • single-sloped
  • ridged
    • pitched or gabled
      • shaped gable
      • dutch gable
      • crow-step gable
      • corbie-step gable
    • saddleback
    • hipped
    • half-hipped
    • mansard
    • paviliun
  • concial
  • domical
  • piramid



Sevéral systems of construction transmit the weight of the roof to the walls of the building and tie the roof into the structure. These include: ashlar-piece, brace (can be arched or wind), collar-béam, crown-post, hammer-béam and -post, king (or queen) post, purlin, rafter (common or principal), ridge béam, ridge-board, strut, tie-béam (Tie rod), truss, and wall-plate.

By extension one can spéak of the roof of a tent, automobile, etc. A convertible is an automobile built with a folding, retracting, or removable roof.

Tempo ogéÉdit

Dicutat tinaÉdit

  1. Rigg, Jonathan (1862). A Dictionary of the Sunda Language of Java. Jakarta: Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. 
  2. Anwar, Hendi (2013). Rumah Etnik Sunda. Universitas Michigan: Griya Kreasi. p. 19. ISBN 9789796612116.  Disungsi24 Desémber 2020