Beusi nyaéta salah sahiji wujud logam anu teuas, heuras jeung kuat.[1][2][3] kelir tikudratna abu-abu kaasup kana unsur kimia nomér atom 26 (lambang: Fe), Beurat atom: 55,847; beurat jenis: 7.86 nalika suhu 20 °C. Hususna beusi waja loba digunakeun pikeun bahan konstruksi katut pabrik[4] Beusi ogé kaasup Kimia, liat babari dijieun wujud dumasar kabutuhan, unsur logamna pérak-bodas ieu, méhméhan dipikawanoh dina kaayaan aslina, lolobana digunakeun pikeun nyieun mesin, pakakas, jeung anu liana. Dina kaayaan dicampur karbon murni anapon henteu.[5][6]

16 gram beusi murni, diaméterna 1 cm

Ciri anu mandiriÉdit

Sipat mekanik beusi jeung beusi anu dicampur bisa dititénan ngagunakeun sababaraha tés, kaasup tés Brinell, Rockwell tés jeung uji sabaraha teuasna Vickers. Data dina beusi ditétélakeun kacida konsistén dumasar ka dinya, mindeng dipaké pikeun nyaloyogkeun deui pangukuran atawa pikeun ngabandingkeun hasil tes séjénna [7], sipat mékanik beusi lolobana dipangaruhan ku murni atawa henteu, conto: Murni panalungtikan-tujuan kristal tunggal beusi sabenarnya lebih beyé tinimbang almaniem, jeung paling murni dijieun ku pabrik beusi (99,99%) mibanda ukuran teuas 20-30 Brinell. ngaronjatna kandungan karbon dina beusi mimitina bakal ngabalukarkeun ngaronjatkeun ukuran teuas ogé sesegna éta beusi.Kadar karbon 0,6% bisa nambah teuas éta beusi nepika 65 Rc.

Dicutat tinaÉdit

  1. Rigg, Jonathan. Ensiklopedi Suku Bangsa di Indonesia. Universitas Harvard2008: A Dictionary of the Sunda Language of Java. 
  2. Luthfiyani, Lulu (2017). Kamus Genggam Bahasa SundaLuthfiyani. Yogyakarta: FRASA LINGUA. p. 14. ISBN 9786026475275.  Disungsi12 Januari 2023
  3. http://kbbi.web.id/besi Setiawan, Ebta. 2012-2015 versi 1.4 Kamus Besar Bahasa Indonésia (KBBI). Kemendikbud.
  4. http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/iron oxforddictionaries, Oxforduniversity
  5. http://dictionary.reference.com/browse/iron?s=t dictionary.reference
  6. Komandoko, Gamal (2010). Ensiklopedia Pelajar dan UmumKomandoko. Jakarta: Pustaka Widyatama. p. 82. ISBN 9789796103713.  Disungsi24 Januari 2023
  7. "Hardness Conversion Chart". Maryland Metrics. Diakses tanggal 23 May 2010.