Buka ménu utama

Parobahan

13 bita dipupus, 2 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: mangrupakeun → mangrupa (3), eo → éo, dimana → di mana
[[Gambar:Toyota Robot at Toyota Kaikan.jpg|jmpl|200px|Robot [[humanoid]] maénkeun tarompét]]
 
'''Robot''' mangrupakeunmangrupa hiji alat mékanik anu bisa ngalakukeun tugas-tugas fisik, ngagunakeun pangawasan jeung kontrol manusa, atawa ngagunakeun program anu geus didéfinisikeun ([[kacerdasan jieunan]]). Robot biasana digunakeun pikeun tugas beurat, tugas anu ngabahayakeun, pagawéan nu bulak-balik dipigawé jeung pagawéan-pagawéan anu kotor. Biasana [[robot industri]] digunakeun dina ''lén'' produksi. Kagunaan lianna kaasup pikeun ngaberesihan limbah nu ngandung racun, pangjalajahan ka jero cai jeung luar angkasa, pertambangan, téang jeung tulung (SAR) jeung pikeun néangan bahan tambang. Kiwari robot mulai asup ka pasaran konsumén dina widang hiburan, panyedot kebul jeung pamotong jukut.
 
== Définisi ==
== Perkembangan kiwari ==
Nalika nu nyipta robot mimiti nyoba nyonto manusa jeung sato, anjeunna ngarasa yén hal éta
kacida héséna; ngabutuhkeun tanaga pangitungan anu leuwih loba tinimbang anu aya dina mangsa harita. Jadi, panekenan perkembangan dirobah kana widang risét séjénna. Robot sederhana nu maké roda digunakeun pikeun ngalakukeun ékspérimén dina [[tingkah laku]], [[navigasi]] jeung [[perencanaan jalur]]. Teknik navigasi éta geus ngembang jadi sistim kontrol [[robot otonom]] anu kasayogikeun kalayan komérsial; conto sistim kontrol navigasi pangmutahirna anu aya dina mangsa kiwari kaasup dina sistim navigasi dumasar kana laser jeung [[VSLAM]] (Visual SimultaneousSimultanéous Localization and Mapping) ti Activmedia Robotics jeung Evolution Robotics.
 
Nalika para téhnisi siap pikeun nyoba robot nu bisa leumpang deui, aranjeunna mulai tina [[héksapoda]] jeung ''platform'' sato suku loba lianna. Robot-robot éta nyonto ka [[serangga]] jeung [[arthropoda]] dina bentuk jeung fungsina. Trén nuju jenis badan éta nawarkeun fléksibilitas anu gedé jeung kabuktian bisa adaptasi jeung sagala rupa lingkungan, tapi béaya tina panambahan karumitan mékanikal éta geus ngahalangan diadopsina ku para konsumén. Ku ayana suku leuwih ti opat, robot-robot ieu [[stabil kalayan statis]] anu nyababkeun maranéhannana bisa digawé leuwih gampang. Tujuan tina risét robot suku dua nyaéta nepikeun ka gerakan leumpang ngagunakeun gerakan pasip-dinamik anu nyonto kana gerakan manusa. Tapi, hal ieu mungkin nembé bisa kawujudkeun sababaraha taun ke hareup.
 
Masalah téhnis séjén nu ngahalangan dipakéna robot sacara ''luas'' nyaéta alatan kompléksitas ''penanganan'' obyék fisik dina lingkungan alam nu ngaco. Sénsor taktil jeung algoritma paningalian nu leuwih hadé mungkin bisa méréskeun masalah ieu. [[Robot Online UJI]] ti [[University Jaume I]] di [[Spanyol]] mangrupakeunmangrupa conto nu hadé tina perkembangan bu aya dina widang ieu.
 
Ahir-ahir ieu, perkembangan hébat geus dijieun dina [[robot médis]], ku gawéna dua pausahaan kusus, [[Computer Motion]] jeung [[Intuitive Surgical]], nu narima pangesahan pangaturan di Amerika Utara, Eropa jeung Asia pikeun robot-robotna pikeun digunakeun dina prosédur pembedahan minimal. Otomasi laboratorium ogé mangrupakeunmangrupa aréa nu berkembang. Di dieu, robot ''benchtop'' digunakeun pikeun mindahkeun sampel biologis atawa kimiawi antar parangkat saperti [[inkubator]], mangrupa panyekel jeung pamaca cairan. Tempat lain dimanadi mana robot dipikaresep pikeun ngagantikeun pagawéan manusa nyaéta dina [[éksplorasi laut jero]] sarta éksplorasi antariksa. Keur tugas-tugas ieu, wangun awak [[arthropoda]] umumna dipikaresep. [[Mark Tilden|Mark W. Tilden]] baheulana spesialis [[Laboratorium Nasional Los Alamos]] myieun robot murah dkalayan dua suku nu bisa dibéngkokkeun tetapi can nyambung, sedengkeun séjénna nyieun suku kapiting nu bisa gerak tur nyambung.
 
Masalah téhnis séjén nu ngahalangan dipakéna robot sacara ''luas'' nyaéta alatan kompléksitas ''penanganan'' obyék fisik dina lingkungan alam nu ngaco. Sénsor taktil jeung algoritma paningalian nu leuwih hadé mungkin bisa méréskeun masalah ieu. [[Robot Online UJI]] ti [[University Jaume I]] di [[Spanyol]] mangrupakeun conto nu hadé tina perkembangan bu aya dina widang ieu.
 
Ahir-ahir ieu, perkembangan hébat geus dijieun dina [[robot médis]], ku gawéna dua pausahaan kusus, [[Computer Motion]] jeung [[Intuitive Surgical]], nu narima pangesahan pangaturan di Amerika Utara, Eropa jeung Asia pikeun robot-robotna pikeun digunakeun dina prosédur pembedahan minimal. Otomasi laboratorium ogé mangrupakeun aréa nu berkembang. Di dieu, robot ''benchtop'' digunakeun pikeun mindahkeun sampel biologis atawa kimiawi antar parangkat saperti [[inkubator]], mangrupa panyekel jeung pamaca cairan. Tempat lain dimana robot dipikaresep pikeun ngagantikeun pagawéan manusa nyaéta dina [[éksplorasi laut jero]] sarta éksplorasi antariksa. Keur tugas-tugas ieu, wangun awak [[arthropoda]] umumna dipikaresep. [[Mark Tilden|Mark W. Tilden]] baheulana spesialis [[Laboratorium Nasional Los Alamos]] myieun robot murah dkalayan dua suku nu bisa dibéngkokkeun tetapi can nyambung, sedengkeun séjénna nyieun suku kapiting nu bisa gerak tur nyambung.
 
Robot jangjangan ékspériméntal sarta conto lain nu ngéksploitasi [[biomimikri]] ogé dina tahap pengembangan dini. Nu disebut "[[nanomotor]]" jeung "[[kawat cerdas]]" diperkirakeun bisa nyederhanakeun daya gerak sacara drastis, sedengkeun stabilisasi dina penerbangan katempona bakal ditingkatkeun ngaliwatan [[giroskop]] nu kacida leutikna. Rojongan penting pagawéan ieu nyaéta keur risét militér téhnologi mata-mata.
18.163

éditan