Béda révisi "Wangunan Sunda"

4 bita dipupus ,  5 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: teh → téh , indonesia → Indonésia
m (rv)
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: teh → téh , indonesia → Indonésia)
Tipologi (rupa wangunan), utamana ditoong di rupa suhunanana. Ieu kabéh dina modél aslina, panggung.
[[Image:Imah_Rusdi.jpg|thumb|250px|Salah sahiji bentuk wangunan imah tradisional Sunda, di-''scan'' tina buku carita ''[[Rusdi jeung Misnem]]''.]]
*'''Suhunan jolopong''': suhunan nu lempeng. Mun basa indonesia mahbasaIndonésiamah, atap pelana. Siga pelana kuda. Kaci ogé disebut regol.
*'''Jogo anjing''': upami hoyong terang rupana siga kumaha, pilari heula anjing, terus sina jogo. mun teu daékeun, olo. Tah, mun geus jogo, siga modél imah nu ieu, atawa tibalik, modél imah kieu, siga anjing keur jogo diténjo ti gigir. Suhunan hareup (nu siga bangus anjing) ngiuhan émpér imah.
*'''Badak heuay''': nu hoyong apal kumaha wanda imah nu siga badak heuay, walah hésé ieu mah, kudu nganjang ka Ujung Kulon heula. Ari dedegna mah rada deukeut ka jogo anjing, ngan luhureun sirahnya aya ceulian-susuhunan tambahan, kahareup.
*'''Parahu kumureb''': nya siga tangkuban parahu pisan, trapesium tibalik di Tomo Sumedang, disebutna jubleg nangkub.
*'''Julang ngapak''': julang tehtéh ngaran manuk. dipaké ku Maclain Point jang nyieun aula kulon-aula wétan ITB. Nya manéhna nu nyebut ieu model téh ciri suhunan Sunda Besar. Julang ngapak mun diténjo ti hareup, suhunan kénca katuhuna siga jangjang manuk julang-suhunanana opat nyambung nu di sisi nyorondoy. Sambunganana di tengah, maké tambahan siga gunting muka di punclutna.
*'''Buka palayu''': suhunan sigan imah Betawi aya émpér panjang dihareup.
*'''Buka pongpok''': rada mirip buka palayu, ngan pantona dirobah ka arah jalan.
**'''régol''': panto gedé lawang pakarangan (en:''gate'', de: ''tor'')
**'''saung''': adegan leutik, biasana teu didindingan, ayana di sawah, kebon, paranti reureuh.
 
*Pamaréntahan:
**'''babancong''': wangunan leutik di sisi alun-alun baheula, panggung paragi gegedén, ayeuna mah siga tempat nu nongton kelas ''VIP'' di stadion.
**'''bénténg''': adegan anu tohaga, biasana ngurilingan kota pikeun nahan panarajang musuh
**'''bui''', '''panjara''': paragi ngerem jelema nu meunang hukuman.
 
*Transportasi:
**'''hanggar''': minangka garasi pikeun kapal udara
**'''stasion''': pangeureunan karéta
**'''halteu''': pangeureunan beus
 
*Tatani jeung Dagang:
**'''jongko''', '''warung''': tempat dagang, di pasar biasana eusina pinuh ku jongko
**'''gosali''': tempat gawéna [[panday]]
**'''bédéng''': imah-imah atawa adegan leutik paragi nu digarawé proyék wangunan jeung di kebon
 
*Sato:
**'''pakandangan''': kandang gedé atawa nu loba kandang
**'''pagupon''': kandang japati
**'''paranjé''': kandang hayam
 
*Ibadah:
**'''langgar''', '''tajug'''
 
[[Kategori:Arsitéktur imah Sunda]]
18.254

éditan