Buka ménu utama

Parobahan

3 bita ditambahkeun ,  2 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: nya éta → nyaéta (3)
}}
 
'''Cingcau''' atawa '''Camcauh''' mangrupa tutuwuhan nu mangrupa areuy anu dauna lamun dirames dibauran cai saeutik engkéna sok ngagibleg saperti ager éncér.<ref name="Kamus"> Danadibrata,R.A.(2006).Kamus Basa Sunda.Bandung: Kiblat Buku Utama. </ref> Ilaharna sok diolah jadi [[inuman]] nya étanyaéta [[és cingcau]], biasana dina waktu buka [[puasa]] lantaraan tiis.<ref name="Kamus"/> Camcauh aya anu dahanna paranjang saperti [[areuy]] [[daun]]na karandel jeung rada rubak.<ref name="Kamus"/> Camcauh téh aya dua rupa nya étanyaéta [[Camcauh Hideung]] jeung [[Camcauh Héjo]]. <ref name="sumber1"> [http://lepmida.com/column.php?id=334&awal=30 CINCAU HITAM, MUDAH DIDAPAT,MURAH, BERKHASIAT DAN, MENGUNTUNGKAN] (Dicutat tanggal 20 Oktober 2011) </ref> Produksi camcauh lolobana di Indonésia persisna di Sumarorong, Sulawesi Barat.<ref name="sumber1"/>
 
==Sajarah==
Tutuwuhan ieu asalna ti [[Asia]], tuluy sumebar ka [[India]], [[Birma]], [[Indocina]], [[Philipina]], nepi ka [[Indonésia]]. <ref name="sumber1"/> Tutuwuhan ieu alusna dipelak di daerah anu miboga kaluhuran taneuhna sakitar 75 – 2300 m di luhureun permukaan laut.<ref name="sumber1"/> Daérah [[Sumarorong]], [[Sulawesi Barat]] mangrupa salah sahiji tempat anu alus pikeun tutuwuhan ieu ku sabab miboga iklim cuaca anu tiis jeung curah hujan anu cukup. <ref name="sumber1"/> Tutuwuhan ieu geus diproduksi jadi cingcau bubuk anu leuwih loba diekspor ka luar negeri.<ref name="sumber1"/>
 
==Etimologi Cingcau==
Kecap "cingcau" aslna tina dialék ''HokkianSienchau'' (Hanzi: 仙草, pinyin: xiancao) anu dipaké di kalangan [[Tionghoa]] di [[Asia Tenggara]]. <ref name="cincau1"/>
 
==Kandungan gizi==
Nutrisi anu aya dina 100 g Cingcau nya étanyaéta :
Ènérgi 122 kkal <ref name="sumber1"/> </br />
Protéin 6 g <ref name="sumber1"/> </br />
Lemak 1 g <ref name="sumber1"/> </br />
Karbohidrat 26 g <ref name="sumber1"/> </br />
Kalsium 100 &nbsp;mg <ref name="sumber1"/> </br />
Fosfor 100 &nbsp;mg <ref name="sumber1"/> </br />
Zat besi 3.3 &nbsp;mg <ref name="sumber1"/> </br />
Vitamin A 10.750 SI <ref name="sumber1"/> </br />
Vitamin B1 80 mh <ref name="sumber1"/> </br />
Vitamin C 17 &nbsp;mg <ref name="sumber1"/> </br />
Serat 6.23 g <ref name="sumber1"/> </br>
 
==Mangpaat==
# Loba ngandung mineral utamana [[kalsium]] jeung [[fosfor]].<ref name="cincau1"> [http://easzsoft.com/project/daunrumputdewa/manfaat.aspx Manfaat Cincau] (Dicutat tanggal 21 Oktober 2011) </ref>
# Alus pikeun ngaleutikeun awak ku sabab kandungan kalorina saeutik. <ref name="cincau1"/>
# Bisa nyagerkeun panas [[beuteung]], [[sembelit]], [[bungkak beuteung]], [[demam]] jeung [[diaré]].<ref name="cincau1"/>
# Loba kandungan serat, mangpaatna pikeun ngabersihkeun ''organ pencernaan'' tina ''zat Karsinogen'' nu nyababkeun kanker.<ref name="cincau1"/>
# Ngandung senyawa ''dimetil kurin-1 dimetoidida'' anu gunana pikeun ngaleuleuskeun [[otot]]-otot anu tegang. <ref name="cincau1"/>
# Ngandung senyawa ''Isokandrodendrin'' anu dipercaya bisa nyingkahan sél tumor ganas.<ref name="cincau1"/>
# Ngandung ''alkaloid bisbenzilsokuinolin'' jeung ''S,S-tetandrin'' anu hasiatna nyingkahan kanker ginjal, antiradang jeung nurunkeun darah tinggi.<ref name="cincau1"/>
 
==Rujukan==
{{reflist}}
 
[[kategoriKategori: Menispermaceae]]
[[Kategori: Tutuwuhan ubar]]
18.254

éditan