Béda révisi "XvYCC"

16 bita ditambahkeun ,  3 tahun yang lalu
m
→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: samemeh → saméméh (2), mere → méré (4)
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: teh → téh , mangrupakeun → mangrupa, oge → ogé , nyaeta → nyaéta, make → maké (5), dipake → dipaké (5), kusabab → ku sabab, kabeh → kabéh)
m (→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: samemeh → saméméh (2), mere → méré (4))
'''xvYCC''' atawa Extended-[[gamut]] [[YCbCr|YCC]] nyaéta hiji [[color space|rohangan kelir]] nu dipaké dina elektronika [[video]] set televisi panel rata, nu ngarojong 1.8 kalieun jumlah kelir nu dipaké dina [[sRGB color space|rohangan kelir sRGB]].<ref>{{cite web | year=2006 | url=http://www.hdmi.org/pdf/HDMI_Insert_FINAL_8-30-06.pdf | title=HDMI 1.3 Update | work=[[HDMI Licensing]] | accessdate=2006-08-30}}</ref> xvYCC ditetepkeun ku [[International Electrotechnical Commission|IEC]] Oktober 2005 tur dipublikasikeun Januari 2006 minangka [[daptar standar IEC|IEC 61966-2-4]]. Spektrum nu leuwih lega tina ''backlighting'' [[LED]] ngaganti [[cold cathode|katoda tiis]] nyababkeun bisana nambah pamidang ''color gamut'' [[liquid crystal display|LCD]].
 
xvYCC maké jangkah ajen nu lengkep (1 tepi ka 254 dina hiji rohangan 8-bit) pikeun midangkeun kelir. Dina [[BT.601]] jeung [[Rec. 709|BT.709]], kelir RGB dipidangkeun ukur ku ajen 8-bit ti 16 tepi ka 235. Jangkah nu kawates ieu dijieun keur mereméré lolongkrang pikeun ''[[undershoot]]'' jeung ''[[overshoot]]'', nu mangrupa sipat pasinyalan [[TV analog]]. Dina pasinyalan [[TV digital]] mah, undershoot jeung overshoot téh teu aya, ku sabab kitu ajen ti 1-15 katut 235-254 bisa dipaké keur midangkeun kelir nu sajati. Pikeun ngajaga [[backward-compatibility|kacocogan ka tukang]] jeung standar samemehnasaméméhna, kelir standar [[beureum]] (red (R)), [[hejo]] (green (G)), [[bulao]] (blue (B)) jeung [[bodas]] (white) diitung keneh maké susunan nu sarua dina rohangan kelir. Jangkah ajen digital nu leuwih rubak bisa mereméré lolongkrang keur midangkeun hejo kolot (''deeper green''), beureum kolot (''deeper red''), katut bulao kolot (''deeper blue'') - tur tangtuna ogé kelir-kelir panengah nu samemehnasaméméhna aya dina saluareun wawates dina rohangan kelir [[CCIR 601]].
 
Rohangan kelir [[high-definition television|televisi définisi luhur]] nu didefinisikeun ku BT.709 ngawengku ukur 45 persen tina ajen nu bisa dipaké lamun maké indeks RGB ti 1 tepi ka 254, sabab susunan éta kawates ukur 16 tepi ka 234 ku spesifikasi BT. Standar xvYCC maké standard 1 tepi ka 254, tur bisa nyandikeun ''(encode)'' leuwih ti dua kalieun jumlah ajen kelir. (Sistim [[sRGB]] aya antara BT.709 jeung sistim xvYCC, nu mereméré lolongkrang keur sakabéh kombinasi ajen R, G jeung B ti 16 tepi ka 235 - leuwih loba kombinasina, tapi henteu saloba dina xvYCC.)
 
Dina hiji paper nu diterbitkeun ku [[Society for Information Display]] taun 2006, pangarangna metakeun 769 kelir dina [[Munsell|Munsell Color Cascade]] kana rohangan BT.709 jeung rohangan xvYCC. 55% tina kelir Munsell bisa dipetakeun kana [[gamut]] sRGB, tapi 100% kelir éta bisa dipetakeun kana gamut xvYCC.<ref>Matsumoto et al, ''19.2: xvYCC: A New Standard for Video Systems using Extended-Gamut YCC Color Space'', SID '06 Digest, pp. 1130-1133. Available from http://www.sid.org.</ref> Kelir u leuwih kolot bisa dijieun - contona beureum kolot bisa dijieun ku cara mereméré koefisien negatif kana kelir nu lalawanan.
 
Mekanisme keur mawa definisi sabudeureun gamut keur xvYCC geus didefinisikeun dina Spesifikasi [[HDMI]] 1.3. Sok sanajan fitur kelir anyar liana dina HDMI 1.3, Kelir Kolot ''(Deep Color)'', henteu diperlukeun keur ngangkut informasi kelir xvYCC, Deep Color geus ilahar dihubungkeun jeung xvYCC sabab fitur-fitur ieu dipaké babarengn dina sistim CE ''high-end'' pikeun ngaronjatkeun kualits gambar nu ditempo. Di saluhureun [[480p]] jeung [[576p]], sistim Deep Color kudu maké kabel HDMI Kategori 2 (dituduhkeun ku hiji logo), nu cocog keur link clock rate saluhureun 75&nbsp;MHz.<ref>Keur mode EDTV (480p jeung 576p), data Deep Color 12-bit oge bisa diangkut sapanjang tumbu make ''clock well'' sahandapeun wates rubak pita dina kabel Kategori 1.</ref>
18.254

éditan