Béda révisi "Ovum"

6 bita dipupus ,  3 tahun yang lalu
m
→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: mangrupakeun → mangrupa, kalolobaan → lolobana
m (→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: mangrupakeun → mangrupa, kalolobaan → lolobana)
 
'''Ovum''' (atawa sacara bébas, '''endog''' atawa '''sél endog''') nyaéta [[sél]] kelamin/séks [[bikang]]/wanoja atanapi [[gamét]]. Boh [[sato]] atawa [[siki]] tatangkalan mibanda endog. Istilah '''ovule''' dipaké pikeun endog siki tutuwuhan sarta pikeun endog ngora sato. Kecap ieu diturunkeun tina kecap [[basa Latin|Latin]] ''ovum'' (jamak ''ova'') pikeun [[endog]].
 
Dina sato nu leuwih luhur, endog dihasilkeun ku [[organ (anatomi)|organ]] nu disebut [[ovarium]]. Dina sato [[ovipar]] (sakabéh [[manuk]], kalolobaanlolobana [[lauk]], [[amfibi]], jeung [[réptil]]) endogna tumuwuhkeun lapisan panyalindungan nu dibawa ngaliwatan [[oviduk]] ka luar awak. Endog ieu [[fértilisasi|dibuahan]] ku [[spérma]] jalu boh di jero (kawas manuk) atawa saluareun awak bikangna (kawas lauk). Satutasna dibuahan, lajeng tumuwuh [[émbrio]], nu kaparaban ku gizi nu dikandung ku endog, terus megar di luar awak indungna. Baca [[endog (biologi)]] pikeun sawala ngeunaan endog sato ovipar.
 
Dina sato [[vivipar]] (kaasup [[manusa]] sarta sakabéh [[mamalia]] plaséntal), ovumna téh dibuahan di jero awak bikangna, nu lajeng émbriona tumuwuh dina [[rahim|rahim/uterus]] nepi ka borojolna. Salila dina kandungan, émbrio ieu nampa zat gizi langsung ti indungna.
 
Ovum mangrupakeunmangrupa [[sél (biologi)|sél]] pangbadagna dina awak manusa, bisa ditempo ku panon langsung.
 
Aya sato [[ovovivipar]] panengah: émbriona tumuwuh sakumaha dina kasus ovipar, tapi terus kaluar méméh borojol. Nu kieu mah ilaharna sabangsaning lauk, réptil jeung [[invertebrata]].
18.254

éditan