Béda révisi "Gelombang éléktromagnétik"

m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: rea → réa, ea → éa (3), eo → éo, salasahiji → salah sahiji, dimana → di mana (3), kucara → ku cara
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: nyaeta → nyaéta, rea → réa, ngarupakeun → mangrupa (9), diantara → di antara (2), energi → énérgi, ea → éa (5), eo → éo (2) using AWB)
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: rea → réa, ea → éa (3), eo → éo, salasahiji → salah sahiji, dimana → di mana (3), kucara → ku cara)
Dina réfraksi, hiji gelombang anu ngaliwat ti hiji médiyeum ka médiyeum liana, anu boga [[karapetan]] nu béda, robah laju sarta arahna waktu asup ka médiyeum anyar. Babandingan indeks [[réfraksi]] mediyeum nangtukeun darajat réfraksi (darajat béngkokna cahaya) sarta bisa dijelaskeun ku [[hukum Snell]]. Cahaya ultraviolét kabagi kana hiji [[spéktrum éléktromagnétik|spéktrum]] nu katémbong mangsa cahaya ngaliwatan hiji prisma lantaran sifat réfraksi ieu.
 
Élmu [[fisika]] ngeunaan radiasi éléktromagnétik disebut [[éléktrodinamika]], salasahijisalah sahiji bagian tina [[éléktromagnétisme]].
 
Radiasi ÉM ngagambarkeun sifat-sifat gelombang ogé sifat [[Partikel subatomik|partikel]] dina waktu nu bareng (tempo [[dualitas gelombang-partikel]]). Sifat gelombang leuwih jelas katiténan mangsa radiasi ÉM diukur dina skala waktu anu rélatif lila sarta dina jarak anu jauh, sedengkeun sifat partikel leuwih jelas mangsa ngukur dina jarak sarta skala waktu nu pondok. Dua sifat ieu geus ditegeskeun dina sajumlah percobaan.
:<math>v=f\lambda</math>
dimanadi mana ''v'' nyaéta laju gelombang (''[[laju cahaya|c]]'' dina jero rohangan hapa, atawa kurang ti c lamun dina jero médiyeum lianna), ''f'' nyaéta frékuénsi sarta λ nyaéta panjang gelombang. Mangsa gelombang meuntasan wates-wates antara médiyeum anu béda, laju cahayana robah tapi frékuénsina tetap konstan.
 
[[Interférensi]] nyaéta superposisi (tumpang tindih) antara dua atawa leuwih gelombang anu ngahasilekun hiji pola gelombang anu anyar.
:<math>E=hf</math>
 
dimanadi mana ''E'' nyaéta énergi, ''h'' nyaéta [[konstanta Planck]], sarta ''f'' nyaéta frékuénsi.
 
Mangsa hiji ''foton'' diserep ku hiji atom, ''foton'' kasebut manaskeun sarta naékkeun hiji [[éléktron]] kana [[tingkatan énergi]] anu leuwih luhur. Lamun énergina cukup gedé, sahingga éléktron lumpat ka tingkatan énergi anu cukup gedé, éléktron bisa ngaleupaskeun diri tina tarikan inti atom positif sarta leupas tina atom dina prosés anu disebut [[fotonisasi]]. Sabalikna, hiji éléktron anu turun ka tingkat énergi anu leuwih handap mancarkeun hiji foton cahaya anu énergina sarua jeung béda énergi antara tingkat énergi asal jeung tingkat énergi anu leuwih handap. Lantaran tingkatan-tingkatan énergi éléktron dina atom téh ''diskrit'', tiap ''élemén'' mancarkeun sarta nyerep gelombang atawa frékuénsi karakteristikna.
=== Laju rambatan ===
{{tarjamahkeun|Inggris}}
Any electric charge which accelerates, or any changing magnetic field, produces electromagnetic radiation. Electromagnetic information about the charge travels at the speed of light. Accurate treatmenttréatment thus incorporates a concept known as [[retarded time]] (as opposed to advanced time, which is unphysical in light of [[causality]]), which adds to the expressions for the electrodynamic [[electric field]] and [[magnetic field]]. These extra terms are responsible for electromagnetic radiation. When any wire (or other conducting object such as an [[antenna (electronics)|antenna]]) conducts [[alternating current]], electromagnetic radiation is propagated at the same frequency as the electric current. Depending on the circumstances, it may behave as a [[wave]] or as [[photon|particles]]. As a wave, it is characterized by a velocity (the [[speed of light]]), [[wavelength]], and [[frequency]]. When considered as particles, they are known as [[photon]]s, and eachéach has an energy related to the frequency of the wave given by [[Max Planck|Planck's]] relation ''E = hν'', where ''E'' is the energy of the photon, ''h'' = 6.626 × 10<sup>−34</sup> J·s is [[Planck's constant]], and ''ν'' is the frequency of the wave.
 
One rule is always obeyed regardless of the circumstances: EM radiation in a vacuum always travels at the [[speed of light]], ''relative to the observer'', regardless of the observer's velocity. (This observation led to [[Albert Einstein]]'s development of the theorythéory of [[special relativity]].)
 
In a medium (other than vacuum), [[velocity of propagation]] or [[refractive index]] are considered, depending on frequency and application. Both of these are ratios of the speed in a medium to speed in a vacuum.
{{utama|frékuénsi radio}}
 
Gelombang radio bisa dimangfaatkeun pikeun mawa informasi kucaraku cara ngarobah-robah [[amplitudo]], [[frékuénsi]] jeung [[fase]] dina sahiji [[pita frékuénsi]].
 
Mangsa rambatan gelombang ÉM asup kana [[Konduktor listrik|konduktor]], rambatan ÉM ngaraksuk kana konduktor, ngaliwatan, jeung [[ngabangkitkeun frékuénsi radio|ngabangkitkeun]] arus listrik dina beungeut konduktor ku cara ngagerakkeun éléktron-éléktron material konduktor. Éfék ieu (éfék kulit atawa [[skin effect]]) digunakeun dina anteneu. Pancaran gelombang ÉM ogé bisa ngabalukarkeun molékul-molékul nyerep énérgi jeung saterusna jadi panas; cara ieu digunakeun dina [[oven microwave]].
::<math>c = \frac{1}{\sqrt{\mu_0 \epsilon_0}}</math>
 
dimanadi mana, saperti katempo, mangrupa [[laju cahaya]]. Rumus Maxwell geus ngahijikeun permitivitas rohangan bébas <math>\epsilon_0</math>, perméabilitas rohangan bébas <math>\mu_0</math>, sarta laju cahaya, c. Saméméh katimuna rumus ieu teu kanyahoan yén aya hiji [[Electromagnetic wave equation|hubungan]] kuat antara cahaya jeung listrik sarta ''magnétisme'' (gaya magnét).
 
Tapi masih aya dua rumus Maxwell deui. Coba tempo hiji gelombang ''véktor'' umum pikeun médan listrik.
* [http://www.sengpielaudio.com/calculator-wavelength.htm Conversion of frequency to wavelength and back - electromagnetic, radio and sound waves]
* [http://www.rfzone.org/free-rf-ebooks/ eBooks on Electromagnetic radiation and RF]
* [http://www.scienceofspectroscopy.info The Science of Spectroscopy] - supported by NASA. Spectroscopy education wiki and films - introduction to light, its uses in NASA, space science, astronomy, medicine & healthhéalth, environmental researchreséarch, and consumer products.
 
[[Kategori:Electromagnetic radiation| ]]
18.254

éditan