Béda révisi "Huma"

1 bita dipupus ,  4 tahun yang lalu
m
→‎Prak-prakan Ngahuma: Ngarapihkeun éjahan, replaced: ajen → ajén, ngabogaan → mibanda
m (→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: nunjukeun → nunjukkeun)
m (→‎Prak-prakan Ngahuma: Ngarapihkeun éjahan, replaced: ajen → ajén, ngabogaan → mibanda)
Kahiji, ngabuka leuweung anu baris dipaké minangka ladang ku cara ngabersihkeun jukut atawa tatangkalan nu aya. Dina masarakat Sunda pakasaban ieu disebut kalayan istilah '''nyacar'''.<ref name="sumber3"/>
Pakasaban ieu biasana dipigawé ku lalaki kalayan ngagunakeun pakakas antara séjén [[bedog]] sarta [[parang]].<ref name="sumber3"/>
Kadua,motongan tangkal badag kalayan ngagunakeun [[kapak]], [[patik]], atau [[baliung]] (sajenissajénis [[kapak]] badag).<ref name="sumber3"/>
Saterusna, dipigawé pembakaran sésa régang kai sarta taneuh leuweung anu geus dituar pikeun ngagancangan prosés burukna sakaligus ngarahkeun zat nutrisi taneuh (mangrupa lebu leuweung anu geus dibeuleum) dina pepelakan nu ngahasilkeun pangan anu geus dipilih, ku kituna sampurnana prosés ngabakar jadi penting pikeun nangtukeun hasil panén.<ref name="sumber3"/>
Sanggeus dibeuleum, biasana taneuh henteu langsung disambut, tapi diingkeun sababaraha jam nepi ka taneuh jadi tiis.<ref name="sumber3"/>
Dina awalna, pahuma ngan ngagunakeun leungeun waé sabot menyiangi jukut, tapi sanggeus aya perkembangan pakakas mangrupa [[pacul]] sarta [[kored]] (pacul leutik), mangka pahuma ngagunakeun pakakas dina ngaseuk sarta ngoyos.<ref name="sumber3"/>
Kalima, mangsa panén.<ref name="sumber3"/>
[[Pakasaban]] panén biasana dipigawé ku para wanoja sacara gotong royong, sedengkeun lalaki ngabogaanmibanda tugas ngunjalan hasil panén ka imah séwang-séwangan.<ref name="sumber3"/>
Taneuh huma dina masarakat tradisional [[Sunda]] biasana dikokolakeun salila hiji nepi ka tilu warsih.<ref name="sumber3"/>
Sanggeus éta ladang diingkeun jadi leuweung deui.<ref name="sumber3"/>
18.254

éditan