Béda révisi "Koma"

29 bita ditambahkeun ,  4 tahun yang lalu
m
taya kamandang éditan
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: ngabogaan → mibanda)
mTidak ada ringkasan suntingan
{{Refimprove|date=Pébruari 2016}}
[[FileGambar:Comma.svg|thumbjmpl|200px|<center>Tanda Baca Koma</center>]]
 
'''Koma''' nyaéta tanda baca anu mibanda rupa mirip apostrop atawa tanda petik tunggal mung ditempatkeun dina garis dadasar tulisan.{{fact}} Babaraha jenis aksara ngagambarkeunna minangka hiji garis leutik anu rada melengkung atawa kadang lempeng, atawa saperti angka salapan anu dieusi bagéan bolongna.{{fact}}
Tanda koma dipaké dina loba konteks jeung basa, umumna minangka pamisah.{{fact}} Numutkeun Oxford English Dictionary, kecap ieu asalna tina basa [[Yunani]]: komma (κόμμα) nu hartina hiji hal anu dipotong atawa klausa pondok.<ref>[[:id:Tanda koma|Wikipedia Bahasa Indonesia: Tanda koma]]</ref>
 
== Pamakéan jeung Panempatan Tanda Koma ==
# Tanda koma dipaké di antara unsur-unsur dina hiji pajéntréan atawa pawilangan.<ref name="Hiji">Divisi Akademik Bintang Pelajar. Suplemen PTN Favorit: IPS. Bogor: Bintang Pelajar. 2008</ref>
#:: Misalna:
#::: Simkuring meuli [[kertas]], balpén, jeung patlot
# Tanda koma dipaké pikeun misahkeun kalimah satara nu hiji tina kalimah satara salajengna nu dipiheulaan ku kecap '''tapi''' atawa '''namung'''.<ref name="Hiji" />
#:: Misalna:
#::: Simkuring téh tos badé angkat, namung kabujeng breg hujan.
# Tanda koma dipaké ditukangeun kecap atawa ébréhan panghubung antarkalimah nu aya dina awal kalimah. Kaasup ogé dijerona '''ku sabab kitu''', '''kumargi kitu''', '''jadi''', '''ti nimbang kitu''', jsb.<ref name="Hiji" />
#:: Misalna:
#::: ......ku sabab kitu, urang kedah ati-ati.
# Tanda Koma dipaké pikeun misahkeun kecap saperti '''o''', '''nya''', '''wah''', '''aduh''', '''euleuh''' tina kecap séjén nu aya dina sakalimahna.<ref name="Hiji" />
#:: Misalna:
#::: Wah, kacida pisan!
# Tanda koma dipaké pikeun misahkeun petikan langsung tina bagéan séjén dina sakalimahna.<ref name="Hiji" />
#:: Misalna:
#::: “Padahal mah ku uing gé geus dibeunyeurbéaskeun pan,” kocap Udin
# Tanda koma dipaké diantawis ngaran jeung alamat, bagéan-bagéan alamat, tempat jeung kaping ogé ngaran tempat jeung wilayah atawa nagara nu ditulis runtut.<ref name="Hiji" />
#:: Misalna:
#::: Sadérék Abdulloh, Jl. Siliwangi 10, Sukabumi
#::: [[Kabupatén Sukabumi|Sukabumi, Jawa Barat]]
#::: Serat ieu téh dialamatkeun ka Ponpes Qurrotiyyah, Yayasan Sentra Buana, Jl. Babakanjaya 6, Sukabumi
#::: Sukabumi, [[13 Nopémber]] [[2014]]
# Tanda koma dipaké pikeun nyaritakeun bagéan ngaran tibalik dina daptar pustaka.<ref name="Hiji" />
#:: Misalna:
#::: Ramdani, Yusup. Wanci Nu Mustari. Sukabumi: Gramédia. 2014
# Tanda koma dipaké diantawis ngaran jalma jeung gelar atikan nu nuturkeunna pikeun ngabédakeun tina singkétan ngaran, kulawarga atawa marga.<ref name="Hiji" />
#:: Misalna:
#::: Rd. Ny. M. Alisyahbanna, S.Kom
# Tanda koma dipaké pikeun ngahindarkeun tina kasalahan maca.<ref name="Hiji" />
#:: Misalna:
#::: Dina ngabina jeung ngembangkeun basa, urang ngabutuhkeun sikep nu bener-bener.
# Tanda koma dipaké di hareup angka sapersapuluh atawa diantawis Rupiah jeung sén nu dilarapkeun kana mangrupa angka.<ref name="Hiji" />
#:: Misalna:
#::: 12,5
#::: Rp. 1.550,50
 
== Rujukan ==
{{Reflist}}
 
[[CategoryKategori:Aksara]]
[[CategoryKategori:Alfabét]]
2.063

éditan