Buka ménu utama

Parobahan

1.765 bita ditambahkeun ,  1 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
[[Gambar:Tropical Cyclone Lusi (1997).jpg|jmpl|Siklon Tropis Lusi Taun 2007]]
'''Siklon tropis''' nyaéta badai anu miboga kakuatan nu gedé pisan.<ref name=":0">{{Cite web|url=http://meteo.bmkg.go.id/siklon/learn/01/id|title=Badan Meteorologi Klimatologi dan Geofisika » Pusat Meteorologi Publik » TCWC Jakarta|last=Geofisika|first=Badan Meteorologi Klimatologi dan|website=meteo.bmkg.go.id|accessdate=2018-02-11}}</ref> Siklon tropis bisa nyababkeun angin anu mampu ngaruksak daérah anu jauhna 250 mil ti puseur siklon.<ref>{{Cite book|title=Ilmu Kebumian dan Antariksa|last=Tjasyono|first=Bayong|publisher=PT Remaja Rosdakarya|year=2009|isbn=979-692-595-8|location=Bandung|pages=200}}</ref> Radius rata-rata siklon tropis kurang leuwih 150 tepi ka 200 km.<ref name=":0" /> Siklon tropis kawangun di luhureun [[sagara]] anu lega, umumna miboga suhu permukaan cai laut anu haneut, leuwih ti 26, 5°C.<ref name=":0" /><ref name=":7">{{Cite news|url=https://nasional.sindonews.com/read/1261724/15/badai-berkekuatan-besar-begini-proses-terbentuknya-siklon-tropis-1511965665|title=Badai Berkekuatan Besar, Begini Proses TErbentuknya Siklon Tropis|last=|first=|date=|work=|access-date=14 Februari 2018|via=}}</ref> Angin badag anu muter di deukeut puseurna miboga kecepatan leuwih ti 63 km/jam.<ref name=":0" /> Sacara téhnis, siklon tropis dihartikeun minangka sistem tekenan handap non-frontal dina skala sinoptik anu tumuwuh luhureun cai nu haneut kalawan wilayah konvéktif jeung kecepatan [[angin]] maksimum 34 knot di sabagéan wilayah anu ngurilingan puseurna, jeung lumangsungna kurang leuwih genep jam.<ref name=":0" />
 
Kadang-kadang di puseur siklon tropis kawangun hiji wilayah kalawan kecepatan angin anu kaitung leutik jeung tanpa ayana [[méga]] anu disebut ku panon siklon.<ref name=":0" /> Diaméter panon siklon téh rupa-rupa ti mimiti 10 tepi ka 100 km.<ref name=":0" /> Ieu panon siklon dikurilingan ku dingding panon, nyaéta wilayah winangun [[cingcin]] anu bisa ngahontal ketebalan 16 km, anu mangrupa wilayah dimana aya kecepatan angin nu pangtarikna jeung curah [[hujan]] panggedéna.<ref name=":0" />
Masa hirup siklon tropis rata-rata antara 3 tepi ka 18 poé.<ref name=":0" /> Lantaran énergi siklon tropis dimeunangkeun tina sagara anu haneut, mangka siklon tropis bakal ngaleutikan atawa leungit waktu asup ka wilayah [[cai]] anu tiis atawa waktu asup ka daratan.<ref name=":0" />
 
Siklon tropis dipikawanoh ku rupa-rupa istilah diantarana "''badai tropis''" atawa "''typhoon''" atawa "topan" lamun kawangunna di [[Samudra Pasifik Kulon]], "siklon" atawa "''cyclone''" lamun kawangun di sabudeureun [[India]] jeung [[Australia]], jeung "''hurricane''" lamun kawangun di [[Samudra Atlantik]]. <ref name=":0" />
 
Daerah pangwangunan siklon tropis ngawengku Atlantik Barat, Pasifik Timur, Pasifik Utara bagian Barat, samudera Hindia jeung Selatan
 
Autralia, jeung Pasifik Selatan. Kurang leuwih dua per tilu kajadian siklon tropis aya di beulahan bumi beulah kaler.
 
Lolobana siklon tropis 65% kawangun di daerah antara 10 derajat jeung 20 derajat tina ekuator, saeutik pisan 13% anu aya
 
dina lintang luhureun 22 derajat U. Siklon tropis henteu muncul di daerah 4 derajat tina ekuator.
 
euweuhna siklon tropis di sabudeureun ekuator nembongkeun pentingna rotasi bumi atawa gaya Coriolis dina pangwangungan
 
siklon tropis.
 
== Kecepatan Angin Maksimum ==
 
== Ngaran Siklon Tropis ==
Mimitina mah ngaran siklon tropis dicokot tina ngaran-ngaran gadis. Pangalaman ngabuktikeun yén lamun anu dipakéna ngaran gadis bakal ngabalukarkeun komunikasi anu leuwih gampang. Dina taun 1960, geus disusun ngaran siklon tropis numutkeun alfabet. Umumna mah ngaran siklon tropis henteu ngagunakeun ngaran anu dimimitian ku aksara Q, U, X, Y, Z. Minangka conto, daftar ngaran siklon tropis dina taun 1973 nyaeta Anna, Blanche, Carol, Debbie, Eve, Francelia, Gerda, Holly, Inga, Jenny, Kara, Marta, Netty, Orva,
Unggal siklon tropis miboga ngaran séwang-séwangan.<ref name=":5">{{Cite web|url=http://meteo.bmkg.go.id/siklon/learn/08/id|title=Nama Siklon Tropis|last=|first=|website=BMKG|publisher=|accessdate=13 Februari 2018}}</ref> Di [[Samudra Atlantik]] jeung di sabudeureun Australia, siklon tropis dibéré ngaran siga ngaran jelema.<ref name=":5" /> Misalna aya siklon tropis Andrew di [[Florida]] dina taun [[1992]], atawa siklon tropis Tracy anu ngaratakeun 80% padumukan di [[Darwin]] dina taun [[1998]].<ref name=":5" /> Di Samudera Pasifik Kulon, ngaran siklon tropis bisa leuwih variatif saperti siklon tropis [[Orchidaceae|Anggrék]] (ngaran [[kembang]]), [[Kadu]] (ngaran [[buah]]), [[Nuri]] (ngaran [[manuk]]), [[Halong]] (ngaran teluk di [[Viétnam|Vietnam]]), Mekhala (widadari guntur), Bavi (ngaran pagunungan di Vietnam bagéan kalér) jeung Fengshen (déwi angin). <ref name=":5" />
 
Peggy, rhoda, Tanya, Virgy, jeung Wenda. Nepi ka taun 1978, siklon tropis dibéré ngaran siga ngaran awéwé utamana di Atlantik jeung Pasifik tapi lantaran ayana pengaduan kaum wanita ngeunaan prasangka séksual maka ngaran lalaki mimiti dipaké, misalna siklon Bruno. Tapi sanajan kitu ngaran awéwé masih ngadominasi dina pangaranan siklon tropis
 
UnggalJadi, unggal siklon tropis téh miboga ngaran séwang-séwangan.<ref name=":5">{{Cite web|url=http://meteo.bmkg.go.id/siklon/learn/08/id|title=Nama Siklon Tropis|last=|first=|website=BMKG|publisher=|accessdate=13 Februari 2018}}</ref> Di [[Samudra Atlantik]] jeung di sabudeureun Australia, siklon tropis dibéré ngaran siga ngaran jelema.<ref name=":5" /> Misalna aya siklon tropis Andrew di [[Florida]] dina taun [[1992]], atawa siklon tropis Tracy anu ngaratakeun 80% padumukan di [[Darwin]] dina taun [[1998]].<ref name=":5" /> Di Samudera Pasifik Kulon, ngaran siklon tropis bisa leuwih variatif saperti siklon tropis [[Orchidaceae|Anggrék]] (ngaran [[kembang]]), [[Kadu]] (ngaran [[buah]]), [[Nuri]] (ngaran [[manuk]]), [[Halong]] (ngaran teluk di [[Viétnam|Vietnam]]), Mekhala (widadari guntur), Bavi (ngaran pagunungan di Vietnam bagéan kalér) jeung Fengshen (déwi angin). <ref name=":5" />
 
== Referensi ==
512

éditan