Buka ménu utama

Parobahan

3.286 bita ditambahkeun ,  1 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
# Daérah défisit ''kelembaban''.<ref name=":4" /> Babarengan jeung ayana siklon tropis di cai beulah kaléreun [[Sulawesi]] atawa di [[Laut Natuna Kalér|Laut Cina Kidu]]<nowiki/>l mindeng katingali babarengan jeung nguranganna curah hujan di wilayah Sulawesi bagéan kalér atawa [[Kalimantan]].<ref name=":4" /> Sanajan can aya panalungtikan deui, tapi katingali yén ieu fénoména disababkeun ku lantaran éta siklon tropis bisa nyerep sasadiaan hawa anu lembab nu aya dina radius nu tangtu di sabudeureunana.<ref name=":4" /> Kaaasup anu aya dina [[atmosfir]] di luhureun Kalimantan jeung [[Sulawesi]] bagéan kalér tepi ka di ieu wilayah hawana jadi garing jeung kondisi cuacana biasana mah cerah tapi euweuh mégaan.<ref name=":4" />
 
== Pusat Peringatan Dini Siklon Tropis (TCWC) ==
Tujuan utama tina hiji sistem peringatan dini siklon tropis nyaéta keur ngurangan korban jiwa, barang-barang, pakaya, jeung masalah anu disababkeun ku siklon tropis kalawan nyadiakeun peringatan dini anu akurat jeung tepat waktu keur komunitas-komunitas anu kaancam.
 
Dina sistem peringatan dini siklon tropis aya 4 (opat) pihak anu miboga peranan gedé diantarana:
# lembaga météorologi anu ngaluarkeun peringatan dini.
# Média boh citak boh éléktronik anu nyebarkeun peringatan dini.
# Instansi anu nanganan masalah mamala boh di tingkat pusat atawa daérah.
# Masyarakat anu kaancam ku éta bencana alam.
Ku lantaran siklon tropis kacida bahayana, di sakuliah dunya kasebar rupa-rupa pusat peringan dini siklon tropis atawa (''Tropical Cyclone Warning Centre'') anu tugasna ngamonitor unggal kajadian siklon tropis. Di unggal tempat, ieu monitoring dilakukeun unggal poé salila 24 jam henteu eureun-eureun ngagunakeun rupa-rupa téhnologi ti mimiti satelit, radar, stasion-stasion panalungtikan nu maké awak atawa henteu. Tujuanana nyaéta mikanyaho tempat tumuwuhna siklon tropis, gerakanana, jeung kakuatanana.
 
Salian ti éta, pusat-pusat peringatan dini ogé tugasna keur méré informasi jeung peringatan dini sarta nyebarkeun éta informasi ka wilayah-wilayah anu bakal keuna ku akibatna. Dina kerangka internasional, Organisasi Meteorologi Dunia (WMO) ngaliwatan Tropical Cyclone Program (TCP) geus nyieun hiji sistem peringatan dini siklon tropis di mana unggal daérah kamekaran siklon tropis geus miboga pusat-pusat peringatan dini siklon tropis.
 
Tujuan Tropical Cyclone Program WMO (WMO/TCP) nyaéta ngadorong jeung ngordinir rarancang jeung implementasi tindakan mitigasi mamala anu diakibatkeun ku siklon tropis di sakuliah dunya. Lantaran henteu sakabéh wilayah dipangaruhan ku siklon tropis jeung struktur régional henteu salilana tepat jeung basin siklon tropis. TCP ngadegkeun komite siklon tropis anu ngalegaan tepi ka badan-badan régional. Ieu komite ogé ngawengku sababaraha samudra anu mangrupa lokasi tumuwuhna siklon tropis. Petunjuk téhnis dijieun keur ngajalankeun ieu program siklon tropis. Eusi ieu petunjuk téhnis diantarana ngeunaan tugas stasion, alamat-alamat, telepon jeung nomer telekomunikasi lainna, prosedur telekomunikasi, términologi, définisi, prosedur, konvénsi ngaran siklon tropis, unt konvvérsi, koordinasi, sarat-sarat analisis, diseminasi jeung observasi radar jeung satelit, pengintaian kapal udaram jeung susunan kalimah dina peringatan dini. Ngaliwatan WMO/TCP geus dijiieun hiji standarisasi prosedural anu kudu ditimbang-timbang dina pelaksananana di badan-badan régional.
 
Dina dasarna aya 2 (dua) jenis peringatan dini siklon tropis nyaéta peringatan dini keur wilayah daratan jeung basisir, jeung peringatan dini keur laut lepas (kadang-kadang dikenal ogé ku sebutan ''marine warning''). Unggal nagara anggota badan régional biasana boga tanggung jawab keur nyieun peringatan dini di wilayah daratan jeung basisir masing-masing, sedengkeun keur peringatan dini laut lepas geus ditunjuk sababraha pusat peringatan dini siklon tropis (Tropical Cyclone Warning Centre, TCWC), dimana tiap TCWC geus miboga tanggung jawab keur daérahna masing-masing.
 
== Referensi ==
512

éditan