Juz: Béda antarrépisi

505 bita ditambahkeun ,  3 tahun yang lalu
nambahan tabel pembagian juz dina al-quran
(nambahkeun pengertian juz, juz amma, jeung maca al-quran sapoe sajuz)
 
(nambahan tabel pembagian juz dina al-quran)
'''Juz''' (Basa Arab: جُزْءْ‎, plural أَجْزَاءْ ajzāʼ, harti saleresna "bagéan") nyaéta cara pambagian [[Qur'an|Al-Quran]] anu ngabagi Al-Quran jadi 30 bagéan. Sanajan Al-Quran bisa mulai maca ti bagéan mana waé, sistem ieu bisa ngagampangkeun jalma anu rék ngaji salila 30 poé (sabulan). Juz dina Al-Quran anu paling dikenal nyaéta juz 30 anu disebut ogé ''juz amma.'' Eusina nyaéta surat anu ka 78 nepi ka 114 anu disebut ogé surah-surah pang pondokna dina Al-Quran.
 
Pambagian juz dina Al-Quran bisa ditingali dina tabél ieu:
== Juz Amma ==
{| class="wikitable"
Juz dina Al-Quran anu paling dikenal nyaéta juz 30 anu disebut ogé ''juz amma.'' Eusina nyaéta surat anu ka 78 nepi ka 114. Juz ieu dinamian ''amma'' kusabab ngarujuk kana kata kahiji dina juz ieu nyaéta <big>عم</big> (<small>trans: 'amma</small>) dina surah An-Naba' ayat hiji.
|+
 
!Juz
Hampir kabeh surah dina juz ieu téh nyaéta surah-surah pondok anu diturunkeun di Mekkah (Makkiyah). Ngan ukur aya tilu surah anu diturunkeun di Madinah (Madaniyah) nyaéta surah Al-Bayyinah, Az-Zalzalah, jeung An-Nasr. Surah anu boga ayat pang lobana dina juz ieu nyaéta Surah An-Nazi'at (46 ayat), Surah 'Abasa (42 ayat), jeung Surah An-Naba (40 ayat). Surah Al-Quran anu pang pondokna ogé aya di juz ieu nyaéta Surah Al-Kausar anu panjangna ngan 3 ayat.
!Awal
 
!Akhir
Umumna, surah-surah dina juz ieu dibaca ku imam sanggeus maca Surah Al-Fatihan dina mangsa solat, boh éta solah wajib (Subuh, Magrib, Isya) boh solat sunaah berjamaah (Tarawih atawa Witir). Di Indonesia, juz 30 biasana dicitak jadi buku sorangan anu dijudulan Juz Amma. Eusina ngan ukur nyantumkeun surah-surah juz 30 hungkul.
|-
|1
|Al-Fatihah ayat 1
|Al-Baqarah ayat 141
|-
|2
|Al-Baqarah ayat 142
|Al-Baqarah ayat 252
|-
|3
|Al-Baqarah ayat 253
|Ali Imran ayat 92
|-
|4
|Ali Imran ayat 93
|An-Nisa ayat 23
|-
|5
|An-Nisa ayat 24
|An-Nisa ayat 147
|-
|6
|An-Nisa ayat 148
|Al-Ma'idah ayat 81
|-
|7
|Al-Ma'idah ayat 82
|Al-An'am ayat 110
|-
|8
|Al-An'am ayat 111
|Al-A'raf ayat 87
|-
|9
|Al-A'raf ayat 87
|Al-Anfal ayat 40
|-
|10
|Al-Anfal ayat 41
|At-Taubah ayat 92
|-
|11
|At-Taubah ayat 93
|Hud ayat 5
|-
|12
|Hud ayat 6
|Yusuf ayat 52
|-
|13
|Yusuf ayat 53
|Ibrahim ayat 52
|-
|14
|Al-Hijr ayat 1
|An-Nahl ayat 128
|-
|15
|Al-Israa ayat 1
|Al-Kahfi ayat 74
|-
|16
|Al-Kahfi ayat 75
|At-Thoha ayat 135
|-
|17
|Al-Anbiyaa ayat 1
|Al-Hajj ayat 78
|-
|18
|Al-Mu'minun ayat 1
|Al-Furqan ayat 20
|-
|19
|Al-Furqan ayat 21
|An-Naml ayat 55
|-
|20
|An-Naml ayat 56
|Al-Ankabut ayat 45
|-
|21
|Al-Ankabut ayat 46
|Al-Ahzab ayat 30
|-
|22
|Al-Ahzab ayat 31
|Ya Sin ayat 27
|-
|23
|Ya Sin ayat 28
|Az-Zumar ayat 31
|-
|24
|Az-Zumar ayat 32
|Fussilat ayat 46
|-
|25
|Fussilat ayat 47
|Asy-Syura ayat 37
|-
|26
|Al-Ahqaf ayat 1
|Az-Zariyat ayat 30
|-
|27
|Az-Zariyat ayat 31
|Al-Hadid ayat 29
|-
|28
|Al-Mujadila ayat 1
|At-Tahrim ayat 12
|-
|29
|Al-Mulk ayat 1
|Al-Mursalat ayat 50
|-
|30
|An-Nabaa ayat 1
|An-Nas ayat 6
|}
 
== Maca Al-Quran Sapoé Sajuz ==
Di Indonesia, aya gerakan maca Al-Quran sapoé sajuz anu dimimitian ku dua pamuda nyaéta Bhayu Subrata dan Pratama Widodo di taun 2007. Program ieu ngajak masarakat jang mulai rutin maca Al-Quran nepi ka bisa namatkeun (khatam) Al-Quran dina waktu sabulan<ref>{{Cite web|url=http://onedayonejuz.org/page/detail/sejarah|title=Sejarah {{!}} Onedayonejuz - Komuntas Mengaji Satu Hari Satu Juz|last=Onedayonejuz|website=onedayonejuz.org|accessdate=2018-11-27}}</ref>. Kagiatan sarupa ieu teu dilakukeun ku umat Islam di Indonesia hungkul tapi geus jadi tradisi anu dilakukeun ku umat Islam di seluruh dunya. Umumna kagiatan ieu dilaksanakeun salila bulan Ramadhan dimana umat Islam paloba-loba ibadah, kaasup maca Al-Quran.
 
== Référénsi ==