Béda révisi "Pangaéa"

4 bita ditambahkeun ,  2 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
Tag: Édit visual Éditan sélular Éditan wéb HP
Tag: Édit visual Éditan sélular Éditan wéb HP
'''Pangaéa''' atawa '''Pangéa''' mangrupikeun [[Superbenua|Superbuana]] anu eksis nalika akhir [[Paléozoikum]] sareng awal éra [[Mésozoikum]], kabentuk sakitar 300 juta tahun ka pengker sareng mimiti rengat sakitar 200 juta taun ka pengker, sauteuacan komponén buana dipisahkeun kana konfigurasi ayeuna.
 
Pangéa dikurilingan ku sagara global anu katelah [[Panthalassa]], sareng éta dirakit pinuh ku awal [[Pérmian]] awal (sakitar 299 juta ka 273 juta taun ka pengker). Superbuana ngiringan dugi ka 200 juta taun ka pengker, salami Periodé [[Jurassik]] awal (201 juta ka 164 juta taun ka pengker), tungtungna ngabentuk benua benua moderén sareng [[Samudra Atlantik]] sareng [[Samudra Hindia|Hindia]]. Ayana Pangéa munggaran diusulkan dina taun 1912 ku ahli [[météorologi]] [[Kakaisaran Jérman|Jerman]] [[Alfred Wegener]] salalu bagian tina téori na buana kumalayang. Ngaranna tina asal [[basa Yunani]] ''pangaia'', anu hartosna "bumi sadaya".<ref>{{Cite web|url=https://www.britannica.com/place/Pangea|title=Pangea {{!}} Definition, Map, History, & Facts|website=Encyclopedia Britannica|language=en|accessdate=2019-11-09}}</ref>
 
== Étimologi ==
243

éditan